Les farmàcies reclamen que es desbloquegi la venda de tests d'antígens sense recepta

El govern espanyol preveu donar-hi el vistiplau d'aquí poques setmanes, tres mesos després d'anunciar que autoritzaria la venda d'autotests sense prescripció mèdica
Begoña Grigelmo Miguel / Marta Planellas Bassols Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Estiu, vacances i pandèmia: un còctel que està posant a prova altra vegada els recursos del sistema. Moltes persones es fan proves perquè han estat en contacte amb un positiu, perquè necessiten viatjar o perquè els seus infants han d'anar de colònies... i els demanen com a garantia que no tinguin Covid.

Això ens enxampa en plena cinquena onada i amb els centres d'atenció primària desbordats. Des de fa unes setmanes, a més dels CAP i els laboratoris professionals, els tests d'antígens també es troben a algunes farmàcies, com la Farmàcia Pi del barri de Gràcia de Barcelona.

Són tests d'autodiagnòstic, un mètode fàcil, ràpid, còmode de fer a casa i econòmic: val entre 7 i 15 euros. Ara per ara, el preu no està regulat ni té IVA. Segons explica la titular de l'oficina de farmàcia, Gemma Pi, molta gent, sobretot gent jove, hi va per comprar-ne:

"La majoria de gent que tenim ara demanant tests és gent jove, i tenim molta gent al dia demanant-ne, venen més de 20 persones al dia  i ens ho demanen, i nosaltres, clar, sense una recepta... que no ens en venen amb recepta, que no he vist cap recepta de test d'antígens... no."

Les receptes per comprar un test d'antigen arriben amb comptagotes a les farmàcies. Qui porta recepta habitualment és perquè l'hi ha fet un metge privat o bé un professional de confiança, de manera que molts tests s'acaben quedant sense vendre, tot i que cada cop hi ha més demanda.

Des del Col·legi de Farmacèutics reclamen que es desbloquegi la possibilitat de dispensar els tests sense recepta, com ja contempla l'esborrany d'un reial decret que porta al calaix del Ministeri de Sanitat des de principis de maig. La vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch, ho considera "increïble i incomprensible":

"La veritat és que és un tema increïble i incomprensible. Fa mesos, des de principis d'any, hem insistit en la necessitat d'implementar aquests tests ràpids de forma regulada i controlada des de les farmàcies. A finals de maig semblava que era imminent i estem al juliol amb una escalada de casos i encara avui no tenim aquest reial decret."

Bosch lamenta la "incongruència" del moment actual:

"Tenim uns productes testats, validats, que són necessaris en el moment actual  de la pandèmia i malgrat tot això no es poden dispensar si no és amb prescripció mèdica. Reclamem i demanen, si us plau, que aquest reial decret sigui el més ràpid possible, que s'accepti ja la dispensació per fer front a aquest cribratge de la població", apunta.

Segons el Ministeri de Sanitat, ara, la previsió és autoritzar la venda d'aquests tests ràpids, sense recepta, en poques setmanes; una previsió, però, que arriba dos mesos després d'anunciar que ho faria.

"I cada setmana ens van dient, ‘la setmana entrant, la setmana entrant...' i sembla que arribarà, però potser serà massa tard, com tantes coses en aquesta pandèmia. Creiem que és imminent que es pugui fer", puntualitza la vicepresidenta del Col·legi.

"Hi ha molta demanda de gent jove, gent que va a actes, gent que es reuneix... i ja ho diem des de fa mesos: com més gent es pugui cribrar més positius aïllarem i més aconseguirem controlar aquesta pandèmia."

Un sanitari fa un test d'antígens a l'assistent a un casament (ACN/Anna Berga)


Tests que s'acaben venent sense recepta

Però amb unes xifres de contagis que no deixen d'enfilar-se, el que passa al final a algunes farmàcies és que s'acaba venent el test sense recepta. Ho hem pogut comprovar en una desena de farmàcies i també ens ho han explicat algunes clientes, com Lucía Piniella: "He anat a una farmàcia i m'han dit que no en tenien, però en aquesta sí; és bastant fàcil aconseguir-los, només m'han explicat com funcionava, m'han ensenyat un vídeo i m'ha costat 12 euros, però no m'han demanat recepta ni res", explica.

També comenta que ha anat a comprar els tests perquè no ha pogut contactar amb el seu CAP i vol tenir la certesa que està bé: "Des de divendres estic trucant per telèfon i no me l'agafen, i com que un company de feina ha donat positiu, em faré el test a casa per prevenció", assenyala.

Paula Quintana és una altra clienta que afirma que ha anat a buscar els tests a la farmàcia i que no li han demanat res més que pagar: "No m'han demanat recepta, ni m'han preguntat per a qui era el test, ni què havia de fer...", afirma. I diu que, si dona positiu, anirà al metge i prendrà les mesures adequades d'aïllament.

Ara per ara, fer-se un autotest de farmàcia pot servir només a títol informatiu, en cap cas se n'obté un certificat. Aquesta funció de moment està restringida a laboratoris professionals que acumulen cues al carrer en plenes vacances, malgrat el preu que cobren per cada prova i que alguns han apujat les últimes setmanes.

Algunes de les persones que esperen el seu torn en un d'aquests laboratoris, com la Irene i els seus fills, ho fan per poder marxar de viatge: "Vinc a fer el test amb els nens perquè marxem demà a Alemanya, em sembla que val 45 euros."

D'altres, com el Pol, venen de viatge i l'Estat els exigeix una prova per entrar al país: "Vaig arribar ahir d'Anglaterra i no em podia quedar a fer el test a l'aeroport i per això vinc ara; el preu és més o menys igual a tots els laboratoris, una vergonya, és una forma d'aconseguir diners unes quantes empreses, però és el que hi ha", es lamenta.

 

A Catalunya hi ha més de 3.200 farmàcies que des de fa mesos reclamen un paper més actiu en la lluita contra la pandèmia. A part de poder vendre lliurament els testos, demanen també poder fer-los i registrar els diagnòstics, com ja es fa en altres països.

Alhora, des del Col·legi de Metges de Barcelona, el seu president, Jaume Padrós, ha fet diversos tuits on reclama responsabilitat a la ciutadania i no ofegar l'Atenció Primària, també diversificant el diagnòstic amb test d'antígens a les farmàcies i d'altres punts, o fent autotests abans d'esdeveniments.

 


La situació a França i Alemanya

Hi ha països on ja fa temps que s'ofereixen tests a les farmàcies, amb un certificat que acredita el resultat i permet viatjar, per exemple.

A Alemanya són gratuïts per als residents, mentre que els visitants estrangers els han de pagar. Els punts de control del coronavirus s'han estès des de fa mesos per totes les ciutats i pobles del país. Durant el confinament, molts es van instal·lar a bars i restaurants, que aleshores estaven tancats, però també n'hi havia en tendes de campanya instal·lades al carrer.

Allà s'ofereixen tests d'antígens gratuïts a les persones amb residència a Alemanya. En alguns casos, també hi ha PCR i proves d'anticossos, però s'han de pagar amb preus que oscil·len entre els 50 i els 150 euros.

A França també s'adoptarà aquest sistema. Fins ara no els havia de pagar ningú, però a partir d'aquest dimecres els turistes estrangers els hauran de pagar a 29 euros la prova. Van arribar al novembre, en plena segona onada, com a sistema ràpid de testar milions de persones a la setmana sense saturar els laboratoris de PCR.

El govern francès no vol assumir el cost que tenen com a requisit per viatjar perquè no és la seva funció principal. Per això, es van destinar a la primera línia, a les farmàcies i sense recepta ni cost per als ciutadans.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut