Problemes informàtics i alguna cua a les farmàcies en l'inici del repartiment de mascaretes

Es reparteixen 200.000 mascaretes del primer milió i mig de la partida de 14 milions anunciada pel govern de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Les farmàcies de Catalunya han començat a distribuir el primer milió i mig de mascaretes de la partida de 14 milions anunciada pel govern de la Generalitat. Les farmàcies, però, s'han trobat que el sistema informàtic de les receptes electròniques s'ha col·lapsat quan començaven el repartiment i al llarg del dia han tingut problemes intermitents.

Tot i això, en la primera hora s'havien dispensat 100.000 mascaretes, i fins a les dues de la tarda, aproximadament, unes 173.000, segons el Col·legi de Farmacèutics, que afegeix que s'han continuat repartint les mascaretes apuntant a mà el número de la targeta sanitària. Al final del dia es calculava que se n'havien dispensat 200.000.

Segons ha assegurat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa diària, el col·lapse no ha estat fruit d'una demanda massiva, sinó que l'ha atribuït a un error informàtic.

De fet, el sistema informàtic ha fallat poc abans de les 11 del matí i hi ha hagut problemes per dispensar qualsevol medicament amb recepta, com ha explicat el secretari del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas.

"En gairebé una hora s'han dispensat més de 100.000 mascaretes. El sistema informàtic de recepta electrònica s'ha sobrecarregat, és a dir, 100.000 dispensacions addicionals en una hora a les que fa habitualment és el que ha suposat aquesta situació."

Els problemes informàtics s'han repetit durant tot el dia i els farmacèutics esperen que aquestes incidències quedin resoltes aquests dimarts.

Les farmàcies han fet una crida a la responsabilitat ciutadana per evitar aglomeracions innecessàries, i moltes s'han reforçat amb personal.

A cadascuna de les 3.227 farmàcies de Catalunya li correspondrà una partida inicial de 450 màscares.

Cada ciutadà té assignada una màscara gratuïta amb la seva targeta sanitària, a través del sistema de recepta electrònica del CatSalut.

D'aquesta manera, els farmacèutics portaran un control informàtic de totes les mascaretes que reparteixin i la Generalitat les anirà reposant a mesura que es vagin esgotant.

La gent gran i les persones de grups de risc no cal que baixin a recollir-la. Poden deixar la targeta a veïns i familiars perquè l'hi recullin, i així no es posen en perill de contagi. Per assegurar la higiene, les serviran dins d'una bossa de paper.


Crida a evitar cues

Aquesta primera tramesa és insuficient per abastir tota la població i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya demana una "actuació responsable de la població".

Recomanen anar a la farmàcia esglaonadament i només si es necessita la mascareta de manera immediata per la seva vulnerabilitat o activitat laboral.

En aquest mateix sentit, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha volgut tranquil·litzar la població dient que "tothom tindrà la seva mascareta" i que "l'important és que qui la reculli sigui perquè la necessita".

Budó també ha explicat que dijous està prevista l'arribada de dos milions més.

Durant la fase d'aixecament progressiu del confinament, l'ús de mascareta en la població està indicat sobretot per a persones que presentin símptomes respiratoris, encara que siguin lleus, i que hagin de sortir al carrer; als seus contactes estrets i per a les persones que s'hagin de reincorporar a l'activitat laboral i no en disposin en el seu lloc de treball.

Així mateix, la consellera Budó ha fet una crida perquè els col·lectius vulnerables no surtin de casa per anar a buscar mascaretes a les farmàcies. Ha recomanat que demanin a familiars o veïns que les vagin a buscar per ells.

L'objectiu inicial de la Generalitat era que cada ciutadà disposés de dues mascaretes. Però, de moment, només se'n podrà repartir una per persona i, en funció de la disponibilitat futura d'estoc, es podria ampliar el nombre màxim de mascaretes.


Mascareta sanitària de tipus 2

Es repartiran mascaretes quirúrgiques de la classe 2, amb tres capes més filtració de fluids, capaços de retenir les partícules en sortida. És a dir, dissenyades perquè qui les porti no encomani, però no per evitar contagiar-se.

El Col·legi de Farmacèutics recorda que la mascareta no substitueix les principals mesures higièniques com són el rentat de mans o tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze o amb mocadors d'un sol ús, ni les mesures de distanciament social.

Un cop dispensada la primera mascareta, els usuaris podran accedir a successives dispensacions de mascaretes, d'acord amb els criteris establerts, abonant 0,76 euros per mascareta, preu fixat per a la campanya per part del Departament de Salut.

Entre els farmacèutics es repeteix la mateixa queixa, que se'ls fa avançar els 270 euros de les 450 mascaretes que s'estan repartint gratuïtament.

Al marge d'aquesta campanya, si un ciutadà vol disposar de més mascaretes, la farmàcia les hi proveirà a preu de mercat si disposa d'existències.

La campanya, que té el suport del Departament de Salut de la Generalitat, s'emmarca en el seu origen en un projecte liderat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, conjuntament amb altres agents de la cadena del medicament -Hartmann, Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame-, i un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut