Les gorgònies de les Medes s'estan morint per l'augment de la temperatura del mar
Ho revela un estudi de la Universitat de Barcelona, que apunta que en els últims 8 anys ha desaparegut el 40% de la superfície que ocupaven aquests organismes, de la família dels coralls
Si sou dels que a l'estiu us agrada posar-vos unes simples ulleres per veure què s'amaga sota el mar, ja haureu comprovat com a mesura que passen els anys cada cop s'hi veuen menys coses: menys peixos, menys estrelles, menys algues i -en el cas de les Illes Medes, al Baix Empordà- menys gorgònies vermelles, com es descriu en aquest estudi de la UB.
Les gorgònies semblen una planta, però en realitat són animals de la família del corall vermell que viuen en colònies i que, en el cas de Catalunya, trobem a l'entorn d'aquests illots.
La investigadora Graciel·la Rovira ha estat fent seguiment d'aquestes colònies des de l'any 2016 i el que ha constatat és que l'augment de la temperatura del mar ha afectat el 70% de les que hi ha a la zona i que -de mitjana- la superfície total que ha mort és del 40%.
Mort amb "efecte dòmino"
Concretament, s'ha mirat com els afecten les onades de calor marines. Es considera que hi ha una onada de calor quan la temperatura del mar es manté més alta del que és normal durant un període de cinc dies o més. La calor fa que les gorgònies vermelles vagin perdent teixit fins que moren.
Rovira explica que la mort de les gorgònies afecta la biodiversitat de la zona perquè hi ha moltes altres espècies que hi estan associades, com ara diversos peixos i esponges:
"Si les gorgònies acabessin desapareixent per culpa de les altes temperatures del mar, moltes altres espècies podrien acabar desapareixent també"
El que han vist els investigadors és que, tot i l'alta mortalitat, hi ha un parell de colònies de gorgònies que estan resistint millor les onades de calor marines i ara intentaran saber per què:
"No sabem si és per genètica, perquè estan exposades a corrents més favorables o perquè tenen millors aliments."
En l'estudi han constatat que les gorgònies que moren són les superficials, les que es troben a uns 20 metres de profunditat. En canvi, les que viuen a més metres sota el mar, sobreviuen. En altres llocs del Mediterrani ja s'havia detectat la mort de la gorgònia, com a Sardenya i al golf de Nàpols.