El resultat de l'estudi podria acabar obrint la porta a antibiòtics més potents (3Cat)

Les granotes podrien tenir la clau d'un nou antibiòtic contra els bacteris resistents

Una investigació ha aconseguit imitar les molècules d'aquests amfibis que generen potents compostos per protegir-se de diversos microorganismes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Una investigació sobre unes proteïnes de granota ha obert una porta per crear antibiòtics eficaços contra els anomenats superbacteris, els que s'han tornat resistents a la medicació que s'ha fet servir fins ara.

Aquests nous antibiòtics en estudi els han desenvolupat investigadors de la Universitat de Pensilvània. Van voler imitar les molècules de les granotes perquè aquests amfibis generen potents compostos per protegir-se de diversos microorganismes. 

El que van fer va ser dissenyar al laboratori fragments de proteïnes similars i van veure que podien combatre bacteris molt perillosos sense danyar la microbiota intestinal i amb una eficàcia similar a la dels millors antibiòtics disponibles en aquests moments. 

El científic gallec César de la Fuente, catedràtic a la Universitat de Pensilvània on dirigeix el grup d'investigació Machine Biology Group, ho ha explicat així a Catalunya Ràdio:

"Vam aconseguir dissenyar uns petits pèptids capaços de matar bacteris dolents però sense afectar de manera negativa les nostres pròpies cèl·lules ni els bacteris bons que existeixen al nostre intestí. I després vam mostrar que aquestes molècules sintèntiques eren efectives en experiments de laboratori i també en models de ratolins amb resultats similars als millors antibiòtics que tenim disponibles als hospitals avui en dia."

Aquests nous compostos, derivats de les proteïnes de les granotes, dificulten també que els bacteris es facin resistents, de manera que l'avenç és encara més esperançador.

"També vam veure que aquestes molècules, aquests petits pèptids, no estimulaven la resistència als antibiòtics en bacteris, cosa que és un avantatge molt gran respecte a antibiòtics convencionals, als quals els bacteris es fan resistents molt ràpidament. Penso que en general l'estudi és un exemple de com inspirar-nos en la naturalesa per desenvolupar teràpies més eficaces que ens permetin combatre els superbacteris."

El treball, publicat a Trends in Biotechnology (Cell Press), pot servir per al disseny futur de nous medicaments per combatre infeccions, fins i tot les provocades per bacteris resistents, que maten 5 milions de persones cada any a tot el món. 
 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaRecerca científica
Anar al contingut