Les grans fortunes de Madrid s'estalvien gairebé 1.000 milions de l'impost de patrimoni
Catalunya és l'autonomia que més recapta, però a Madrid i a Galícia és on es declaren patrimonis més elevats
Les arques de la Comunitat de Madrid van deixar d'ingressar gairebé 1.000 milions d'euros el 2020 per la bonificació del 100% de l'impost de patrimoni.
Segons les últimes dades que ha fet públiques l'Agència Tributària, són els diners que es van estalviar de pagar els més de 18.000 declarants que consten al territori madrileny.
A Catalunya es van recaptar més de 546 milions gràcies als més de 80.000 contribuents d'aquest impost que grava les grans fortunes.
Catalunya és l'autonomia amb més declarants de l'impost de patrimoni, seguida a certa distància del País Valencià, amb més de 23.000 declarants. Madrid i Andalusia queden per sota dels 20.000.
En canvi, si ens fixem en l'import declarat és Madrid la que va al capdavant. L'import mitjà per contribuent són 10,3 milions d'euros.
En segona posició hi ha Galícia, amb 6 milions. Tot i que el nombre de contribuents gallecs és considerablement més baix que el de les zones més poblades, en aquesta xifra hi té un pes important el domicili del fundador d'Inditex, Amancio Ortega.
Les Balears, Múrcia i les Canàries ocupen els següents llocs a la llista, on Catalunya queda al novè lloc, amb un import mitjà de 2,6 milions d'euros.
L'explicació de les dades es pot trobar en la política del govern d'Isabel Díaz Ayuso de mantenir del tot bonificat --a la pràctica, això vol dir eliminar-- aquest gravamen. És una diferència que altres comunitats autònomes han arribat a qualificar de "dumping fiscal" o competència deslleial, pels efectes que té que en un lloc no s'hagi de pagar res per un impost.
Gairebé es duplica en una dècada el nombre de grans fortunes
Una altra evidència que revelen les dades és que el nombre de persones riques que declaren un patrimoni superior als 30 milions d'euros ha anat en ascens des del 2012.
Aquell any van ser 443 els declarants, mentre que el 2020 en són 724. L'increment ha estat continu, amb l'excepció d'un petit retrocés el 2018.
El 2020, els contribuents de l'impost de patrimoni al conjunt de l'Estat van arribar a 218.991, un 3,16% més que el 2019.
Estan obligades a declarar la seva fortuna les persones que tinguin un patrimoni superior als 700.000 euros, exclòs l'habitatge habitual fins a 300.000 euros.
El govern espanyol va suprimir l'impost de patrimoni el 2008, però l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero el va recuperar el 2011. En principi havia de ser fins al 2013, però tant Mariano Rajoy com Pedro Sánchez l'han prorrogat.