Les històries de la setmana, amb quatre notícies que poden canviar-vos el dia a dia
Topall als lloguers
El nou índex de preus per limitar el lloguer en 140 municipis catalans ha estat la notícia de la setmana. El barem podrà aplicar-se a partir del 13 de març, però ja es pot consultar. N'hem explicat tot els detalls, inclosa la polèmica política:
El preu es calcula en funció d'elements com els metres quadrats, l'eficiència energètica, l'any de construcció o si el pis està moblat.
A partir del 13 de març, els nous contractes amb grans tenidors.
Per entendre com funciona, hem buscat tres exemples pràctics, que demostren que els preus que marca l'índex disten molt dels que es demanen actualment al mercat:
Copes, calces menstruals i compreses de roba, gratis
Ha estat una de les notícies més llegides aquesta setmana. A partir de dilluns, a les farmàcies s'hi podran trobar productes menstruals sostenibles gratuïts.
És un lot que pot beneficiar 2,5 milions de persones entre 10 i 60 anys i que vol combatre la pobresa menstrual.
Com es pot adquirir? Cal presentar un codi QR disponible a l'aplicació La Meva Salut. Aquí en teniu més detalls:
La Laura Ferrer ens ha explicat més detalls de com està l'educació sexual a Catalunya:
Una llei de famílies
El Consell de Ministres ha aprovat un text que vol reforçar la protecció social de tots els models familiars i reconèixer nous drets per a famílies monoparentals, parelles de fet i segons progenitors:
Quant de temps et fan esperar al telèfon?
La quarta notícia que pot tenir un impacte en el dia a dia és la Llei d'Atenció al Client.
Les trucades no podran estar més de tres minuts en espera i podreu demanar que no us atengui un robot. Aquests són els detalls de la llei aprovada pel Consell de Ministres:
Els disruptors endocrins i el llegat de l'Ari
Aquesta setmana hem conegut com funcionen els disruptors endocrins que s'associen als càncers ginecològics més freqüents. Aquests disruptors són uns compostos químics que es troben en productes que fem servir diàriament i que estan relacionats amb càncers com els d'endometri.
Us expliquem com evitar-los:
També s'ha començat a assajar un nou tractament contra el limfoma. És un assaig pioner que es fa a l'Hospital Clínic i que té una cara visible: Ariana Benedé.
L'Ari és una activista contra la leucèmia que va morir el 2016 d'una leucèmia limfoblàstica aguda. Els últims mesos de la seva vida va impulsar el Projecte ARI, juntament amb la seva mare, Àngela Jover.
Si voleu saber més coses de la història de l'Ariana, teniu el documental "Ari" disponible a 3Cat.
La setmana del Mobile: em puc desenganxar de les pantalles?
Mòbils, intel·ligència artificial i transport públic ple de congressistes vinguts d'arreu. La setmana del Mobile World Congress ens hem fixat en les novetats de la Fira. Les teniu resumides de la mà de Toni Noguera Martínez: Les quatre conclusions i les tendències que deixa el Mobile.
Però si n'esteu una mica farts de pantalles, us expliquem els secrets que aplicacions com TikTok fan servir per enganxar-vos. Abundi Bordera Vernet n'ha parlat amb experts i ens explica tres consells per hackejar el sistema i escapar-nos de la tirania de la pantalla:
La història que emociona
Ruth Gottesman és una professora amb vocació i no vol perdre cap estudiant amb talent, i menys al barri del Bronx, el més pobre de Nova York. Per això ha fet un extraordinari donatiu d'un milió de dòlars per pagar la matrícula dels 1.100 alumnes que té el Col·legi de Medicina Albert Einstein.
Com s'ho ha fet? Gottesman, que ara té 93 anys, donava classes en aquesta Facultat i és vídua de David Gottesman, un important financer de Wall Street. Us expliquem la seva història:
El record de Puig Antich
Aquest dissabte ha fet 50 anys de l'execució de Salvador Puig Antich per la dictadura franquista. Per recordar-ne la figura, hem recuperat una entrevista clandestina el dia del seu assassinat. I també les seves últimes cartes a les germanes. Podeu veure com ens ho expliquen la Merçona, la Montse, la Carme i l'Imma.