Les històries de la setmana: formigues que curen, fecundació in vitro i vins amb gust d'all

Fem un repàs de la setmana a través de les notícies que més us han interessat i a les quals més temps heu dedicat a llegir

Formigues que curen

Només hi ha dues espècies al món que sàpiguen fer amputacions. Els humans i les formigues. Concretament, les formigues fusteres de Florida, que són el primer cas d'amputació sofisticada al regne animal. Ho han captat en un vídeo uns investigadors de les universitats de Lausana i Würzburg, on es veu com després de l'amputació fins i tot es curen:

Vins amb gustos estranys

Floral, torrat, cítric... són característiques que ens encoratgen a trobar en un vi. Però quan tenen olor o gust d'ou podrit, la cosa es complica. Són elements no desitjats, però tenen un nom: "gust de llum". Ara, el Centre Tecnològic del Vi de Falset ha trobat una esperança per combatre'ls:

I més vi... en aquest cas, malaguanyat

Segurament els vins que guardava un prestigiós celler de Valladolid no tenien "gust de llum". Però li va servir de ben poc. En una nit, va perdre 60.000 litres valorats en més de dos milions i mig d'euros. Bé, no els va perdre, algú els va vessar. La Guàrdia Civil ha aconseguit identificar qui hi havia darrer el sabotatge i per què.

Una història escolar poc coneguda

Fixem-nos ara en una història d'aquelles que tenen anys, però que sovint passen desapercebudes. Saps què són les escoles CEPEPC? És possible que hagis anat a una i no ho sàpigues. Són escoles privades que van néixer com a alternativa a l'escola franquista i amb l'objectiu de ser públiques després de la dictadura. Són una vuitantena.

Els abusos de l'escolapi Josep Blay

Aquesta setmana una persona més ha fet el pas per denunciar els abusos a l'escola. L'Anna Berengué ens ha explicat com es comportava l'escolapi Josep Blay a la parròquia d'Alella. L'han condemnat, però no entrarà a la presó.

Als escolapis hi ha hagut més casos d'abusos. Hi ha desenes de víctimes de 9 capellans, 8 a Catalunya i un al Senegal.


Pionera de la fecundació in vitro

La reproducció assistida és ara una realitat que ajuda famílies que volen tenir fills. Fa 40 anys, però, era molt més complicat. La Victoria Anna Perea és una prova vivent d'aquest canvi. És la primera persona que va néixer a Espanya per fecundació in vitro ara fa quatre dècades, i la sisena a tot el món.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut