Les imatges de les inundacions devastadores a Alemanya i Bèlgica, amb 157 morts
- TEMA:
- Inundacions
L'aiguat de les últimes hores ha causat 153 morts entre Alemanya i Bèlgica i es tem que la xifra pujarà, perquè encara hi ha centenars de desapareguts.
L'últim balanç, d'aquest dissabte al matí, parla de 133 morts en territori alemany, amb 1.300 persones desaparegudes, i 24 víctimes mortals al belga, on com a mínim hi ha quatre desapareguts. A més, la pluja torrencial també ha causat inundacions a Luxemburg i els Països Baixos.
La part més tocada pel temporal és l'oest d'Alemanya. La pluja ha remès, però la devastació és evident als estats de Renània-Palatinat, amb una cinquantena de morts, i el Rin del Nord-Westfàlia, on s'han comptabilitzat més de 40 víctimes mortals.
Segons l'Oficina Federal per a la Protecció davant les Catàstrofes, hi ha 23 ciutats afectades per inundacions.
A Ertstadt-Blessem, prop de Colònia, diverses persones han mort perquè una esllavissada ha ensorrat diverses cases.
La ciutat de Bad Neuenahr-Ahrweiler és una dels més afectades. Les autoritats reconeixen que, com que les línies telefòniques han quedat inutilitzades o col·lapsades, es fa difícil saber la xifra real de víctimes. "Quan tens 40 o 60 desapareguts i hi ha persones que no han donat senyal de vida des de fa tanta estona, ens hem de témer el pitjor", ha admès un responsable d'Interior a una televisió de la zona.
"El temor és que la xifra s'hagi de corregir a l'alça", ha admès la policia d'una de les ciutats alemanyes afectades, Coblença, situada a la desembocadura del riu Mosel·la, afluent del Rin.
Hi ha 15.000 persones treballant en les tasques de rescat, amb 900 soldats desplegats per buscar desapareguts i ajudar els supervivents.
A Schuld, l'aigua ha deixat un paisatge desolador als carrers.
En aquestes dues imatges es pot veure l'abans i el després del pas de les inundacions
Si no pots veure l'interactiu, el pots trobar aquí.
No s'han quantificat els danys econòmics, però seran molt elevats perquè l'aigua ha destrossat carreteres, línies de tren, ponts i cases. El paisatge devastat es repeteix, amb carrers i cases negats pels rius desbordats i la pluja acumulada, cotxes bolcats o embarrancats i arbres caiguts.
Les autoritats han demanat a la ciutadania que no entrin als soterranis inundats perquè hi ha risc de descàrregues elèctriques.
La crisi climàtica i l'impacte en la campanya electoral
Els aiguats a Alemanya han posat la crisi climàtica en primer terme de la campanya per a les eleccions federals del 26 de setembre, quan el país ha de votar el substitut d'Angela Merkel al capdavant de la cancelleria. La dirigent conservadora, que és de visita als Estats Units, ha afirmat que està "impactada" pels fets i ha lamentat l'elevat nombre de víctimes.
El ministre de l'Interior, Horst Seehofer, ha atribuït la catàstrofe a l'escalfament global. "Aquests fenòmens meteorològics extrems són conseqüències del canvi climàtic", ha afirmat al mateix temps que ha demanat que Alemanya "es prepari millor" per afrontar-lo.
El favorit a les enquestes és el candidat conservador Armin Laschet, del mateix partit de Merkel, la CDU. Laschet ha coincidit a defensar que cal "accelerar els mesures de protecció del clima" i ha promès una "mobilització nacional" per reparar els danys.
Més de 20 morts a Bèlgica
La pluja intensa i continuada ha provocat fins ara més de 20 morts i grans destrosses a Bèlgica, sobretot al sud i est del país, principalment a la regió francòfona de Valònia. El govern való declararà l'estat de desastre natural, com també han fet les veïnes Luxemburg i els Països Baixos.
Hi ha carreteres tallades, trens suspesos, milers de llars sense llum i algunes sense aigua potable.
A Lieja, el riu Mosa s'ha desbordat en diversos punts per la crescuda sobtada del cabal, que lentament ha començat a baixar.
El temporal ha fet que l'aigua corrent hagi deixat de ser potable en alguns municipis de la província de Lieja.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica Inundacions Alemanya