Les imatges de les siameses separades a Sant Joan de Déu: de l'operació al bressol
Les bessones Khadija i Cherive, de poc més d'un mes, podran tornar a Mauritània en els dies vinents després de recuperar-se amb èxit de l'operació per separar-les
Van arribar a l'hospital com una pacient i aviat rebran l'alta sent-ne dues. Han passat una intervenció juntes, dues per separat, dos postoperatoris i ara les bessones Khadija i Cherive, siameses en néixer i de poc més d'un mes, estan a les portes de començar dues noves vides.
Ha passat una setmana i escaig des que les van operar per separar-les. Una cirurgia a l'Hospital Sant Joan de Déu que va durar cinc hores i en què van participar una vintena de professionals.
L'operació va ser un èxit i, curiosament, la seva connexió s'ha visualitzat en el postoperatori: totes dues han experimentat una evolució molt similar, i han superat alhora diverses fases mèdiques.
A més, l'hospital ha detallat que no ha calgut pròtesi. Amb els seus mateixos teixits, se'ls han tancat els abdòmens.
En cinc dies van passar a planta i allà, tant elles com la seva mare i el seu tiet, han tingut un temps per adaptar-se a fer-ho tot per duplicat.
Cadascuna té el seu bressol, tot i que encara que passen estones juntes.
Acostumades a fer-ho tot cara a cara durant un mes --l'edat que tenien quan van intervenir-les--, les dues germanes exploren ara en llibertat els moviments de braços i peus propis d'un nadó.
La mare i el tiet també han après a agafar-les i amanyagar-les per separat.
Un cirurgià de Mauritània, el país d'origen de les germanes, es va desplaçar a Barcelona per estar present en l'operació i en farà el seguiment quan tornin a casa.
Els equips de Sant Joan de Déu han assegurat que faran una vida totalment normal.
El viatge de la Khadija i la Cherive
Les bessones van aterrar a Barcelona a finals d'octubre en un avió medicalitzat. Havien arribat al món tres setmanes abans, unides per la part superior de l'abdomen i amb un únic cordó umbilical, però cadascuna amb els seus òrgans. Entre totes dues, van pesar 5,2 quilograms.
A Mauritània no hi havia mitjans per separar-les amb seguretat, tot i que des de Sant Joan de Déu han explicat que en explorar-les van veure que "les havien assistit molt bé".
Van arribar a l'hospital amb el programa solidari Cuida'm, que es finança amb donacions privades.
La intervenció es va preparar a fons, i se'n va fer una simulació prèvia, amb una reproducció en 3D de la zona a operar.
L'objectiu era assajar el procediment quirúrgic, però també l'espai on es duria a terme. Un càlcul que el cap de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu, Xavier Tarrado, considera "de molta utilitat":
"Aquesta intervenció tenia una complexitat afegida. S'iniciava amb una operació i 'una pacient', amb les nenes connectades que havíem de separar, però en un moment determinat, quan ja les havíem separat, continuava amb dues pacients i dues intervencions. Havíem de disposar de dues taules d'operació al mateix quiròfan per poder acabar d'intervenir les nenes per separat, per poder-les reconstruir la paret abdominal i tancar la ferida."
Una raresa entre les rareses
S'estima que al món es produeix un naixement de siamesos per cada 250.000 parts de bessons.
Molts no arriben a néixer o no sobreviuen durant els primers mesos de vida a causa de la gravetat de la connexió que presenten en els òrgans que comparteixen.
El percentatge de siamesos omfalòpags --que estan units pel melic, i que poden compartir fetge i/o alguna part dels intestins-- representa un 20% sobre el total de siamesos.
Són, per tant, una raresa entre les rareses.