L'actuació d'alguns agents de fronteres ha estat qüestionada (Reuters/Daniel Becerril)

Les imatges de policies a cavall fuetejant migrants als EUA forcen una investigació

La Casa Blanca admet que les imatges són "horribles" i que "no haurien de poder-ho fer mai més"

Polèmica, als Estats Units, per les imatges que mostren agents de la policia de fronteres, a cavall, fuetejant migrants que arriben travessant el Rio Grande.

Preguntada per aquesta qüestió, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha respost que veure les imatges "és horrible".

"No crec que ningú que vegi aquestes imatges pugui pensar que això és acceptable o apropiat."


Quan li han tornat a preguntar sobre aquesta qüestió, Psaki ha dit que no disposava de més informació sobre les circumstàncies concretes, però ha admès que "certament [els agents] no haurien de poder-ho fer mai més".


"Investigarem els fets"

També s'ha referit als fets el responsable de la policia de fronteres, Raul Ortiz, que ha dit que s'ha obert una investigació per assegurar-se que no hi ha hagut cap actuació policial "inacceptable".

Ha explicat, a més, que els agents miraven de garantir la seguretat dels migrants mentre cercaven traficants de persones.

Des del govern federal, el secretari de Seguretat Nacional dels Estats Units, Alejandro Mayorkas, ha assegurat, durant una roda de premsa a Del Río: "Investigarem els fets."

L'anunci de la investigació sobre l'actuació policial val a dir que ha arribat després d'explicar que les llargues regnes són utilitzades per "assegurar el control del cavall".


Imatges controvertides

Les fotografies i les imatges de vídeo objecte de la polèmica mostren agents a cavall, en un punt del riu que permet travessar la frontera entre les poblacions de Ciudad Acuña, a Mèxic, i Del Rio, als Estats Units.

En un moment donat, un dels agents mou el cavall per bloquejar el pas dels migrants i fa anar el que semblen les regnes del cavall com un fuet. Un dels migrants, que porta una bossa, ensopega i cau a l'aigua. Quan s'aixeca, l'agent dona un cop de fuet molt a prop del seu rostre, una altra vegada, sense tocar-lo.

Més tard, el mateix agent agafa per l'esquena un migrant que mira d'arribar una mica més amunt, carregat amb bosses de queviures.

Es dona la circumstància que aquests migrants ja havien aconseguit arribar als Estats Units, però havien tornat enrere, travessant el riu, per aconseguir queviures a Ciudad Acuña, a l'estat mexicà de Coahuila.

A la banda americana, on més de 12.000 persones s'amunteguen en un campament improvisat sota un pont de la població texana de Del Rio, els queviures escassegen.

El governador de Texas, Greg Abbott, que assegura que dissabte ja eren 16.000, ha demanat la declaració d'estat d'emergència al president dels Estats Units, Joe Biden, amb una carta en què recorda que "la seguretat fronterera és una responsabilitat federal".


Primeres deportacions a Haití

Alguns dels migrants que eren a Texas no travessaven a Mèxic per aconseguir queviures, sinó per evitar ser deportats. I és que aquest diumenge han aterrat a Port-au-Prince, la capital d'Haití, els primers avions amb migrants haitians deportats des de Del Rio.

Mayorkas confia a poder fer entre un i tres vols diaris de deportació a Haití, alhora que ha anunciat un reforç de 600 agents i personal de fronteres.

Més de 12.000 migrants s'amunteguen sota el pont de Del Rio, a Texas (Reuters/Adrees Latif)

Un reforç amb el qual Ortiz preveu poder processar els migrants que malviuen sota el pont.

Mayorkas, a més, ja ha advertit les persones que estiguin pensant a arribar fins als Estats Units: "Si veniu il·legalment, sereu retornats, el vostre viatge no arribarà a bon port."


"Un tracte racista"

"No poden enviar-nos de tornada a Haití, perquè tothom sap com està Haití ara mateix", es queixa Wildly Jeanmary, un migrant haitià que és al costat mexicà del Rio Grande amb la seva dona i la filla de 2 anys.

Un compatriota seu, Nerlin Clerge, diu que "el govern dels Estats Units no té consciència". Ha aconseguit arribar fins a Mèxic amb la seva dona i els seus dos fills i es planteja demanar asil en aquest país.

"Aquest tracte que rebem és racisme, és pel color de la nostra pell", diu Maxon Prudhomme, un altre haitià.

ARXIVAT A:
Estats UnitsMigracions
Anar al contingut