Les imatges del desert del Marroc inundat per primer cop en 50 anys: "És excepcional"

Un episodi de pluges intenses fan ressuscitar un llac a Merzouga, al Marroc, que estava sec des del 1968

RedaccióActualitzat

Un llac amb vegetació --i, fins i tot, crustacis-- al mig del desert del Sàhara. Podria semblar un miratge, però és real: es pot observar des de fa un mes a Merzouga, al Marroc, després d'un episodi de pluges intenses.

Fa més de mig segle que no es veia res semblant a la província de Zagora, a l'est del país. Però els forts ruixats registrats a principis del mes passat, entre el 7 i el 8 de setembre, van provocar inundacions, riuades, i 18 morts. 

Aquest fenomen inèdit ha dut a l'aparició de diverses llacunes entre les dunes del sud-oest de Merzouga, un destí turístic que ara suma un nou atractiu per als visitants: veure les palmeres mig submergides a l'aigua i la nova fauna que hi viurà.

En concret, els aiguats han fet ressuscitar el llac Iriqui, de gran importància ecològica per als ocells que fan la ruta entre Europa i l'Àfrica subsahariana. L'Iriqui estava sec des del 1968.

Un equip de la universitat marroquina Ibn Tofail van desplaçar-se fins aquesta zona aïllada a mitjans de setembre per observar l'impacte de les inundacions. En declaracions a l'agència EFE, l'investigador Adel Moumane explica que calculen que el llac fa 13 quilòmetres de llarg i 11 d'ample, una superfície que no s'havia vist mai abans.

Algunes palmeres han quedat submergides en l'aigua que ha arribat des del nord (EFE/Christina Juárez)

Reviuen crustacis "adormits"

Moumane qualifica la resurrecció del llac com "un fenomen excepcional" i "gairebé impossible". El motiu d'aquesta singularitat és que el riu que hi portava aigua va ser desviat per culpa de la sequera, però ara hi ha arribat el cabal d'un altre riu del nord, el Mhasser.

L'investigador també ha celebrat que l'aigua hagi fet "reviure" un tipus de crustacis anomenats triops, els ous dels quals poden resistir fins a 70 anys en ambients secs.

L'espècie de crustacis triops es consideren fòssils vivents perquè tenen més de 180 milions d'anys (EFE/Christina Juárez)
Els flamencs ponien ous al llac abans de quedar sec, el 1968 (EFE/Christina Juárez)

Pel que fa als ocells migratoris, el nou ecosistema permetrà el retorn de diverses espècies. La seva desaparició va fer baixar la taxa de retorn de les aus a Europa, segons l'Agència Nacional de Desenvolupament de Zones d'Oasis i l'Arbre de l'Argània (ANDZOA).

"La rehabilitació del llac Iriqui és un dels nostres objectius primordials per la seva importància ecològica i per al turisme científic, és com un paradís científic", ha declarat un director territorial d'aquesta agència governamental.

La població de la zona --formada per nòmades o persones semisedentàries-- també se'n beneficiarà, ja que la seva principal activitat és la pastura.

 

 

ARXIVAT A:
MarrocSàhara Occidental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut