El subinspector declara pels cops de peu que va donar a la gent que hi havia a terra al pati de l'IES Pau Claris
El subinspector declara pels cops de peu que va donar a la gent que hi havia a terra al pati de l'IES Pau Claris
Barcelona

Les imatges obliguen un subinspector a admetre els cops de peu que va donar l'1-O

Cap dels policies investigats per l'1-O a l'escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre l'ull, diu haver vist cap ferit

Actualitzat

Un subinspector de la Policia Nacional admet que l'1 d'octubre va clavar cops de peu a ciutadans que estaven asseguts a terra, a l'IES Pau Claris de Barcelona. Un dels escuders que van actuar a l'escola Ramon Llull, igual que el seus altres companys, declara no haver vist cap ferit, ni el tret que va treure l'ull a Roger Espanyol. Tres policies i un subinspector han declarat aquest divendres al jutjat per la seva actuació l'1-O a Barcelona.


Puntades de peu a l'IES Pau Claris

L'agent, el mateix que hauria lesionat Marta Torrecilla a l'IES Pau Claris, ha comparegut per segon cop davant del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona i ha visualitzat diversos vídeos on se'l veu durant l'actuació policial. No ha tingut més remei que admetre que era ell. L'advocada del Col·lectiu Irídia, Anaïs Franquesa, que du l'acusació particular de diversos ferits, ha explicat com el subinspector ha justificat la seva actuació.

"Quan se li ha preguntat si era ell el qui donava les puntades de peu, s'ha reconegut i ha dit que sí que ho era, i les ha justificat dient que eren molt lleus i que no lesionaven la integritat física de ningú, i que a més a més ho feia per poder facilitar la tasca als seus companys."

 

L'agent ha admès que l'1-O a l'IES Pau Claris va donar puntades de peu

 

No van veure ferits a l'escola Ramon Llull

El jutjat també ha citat aquest divendres l'últim escopeter que encara havia de declarar com a testimoni, dels que van anar a l'escola Ramon Llull, on Roger Español va perdre un ull. L'agent ha insistit que no va veure que ningú prengués mal.

 

Roger Español a terra en rebre el tret de bala de goma a l'ull l'1-O

 

Anaïs Franquesa ha explicat que l'escopeter ha declarat el mateix que els altres agents que van actuar aquest dia i que "alguna cosa no quadra" amb el que es veu a les imatges.

"Qui ha declarat avui, com la resta d'escuders que han declarat fins ara, ha dit que no va veure en cap moment que Roger Español fos ferit, ni ningú de gravetat. La qual cosa porta a una conclusió: algú, o té molt mala memòria, o està ocultant els fets. Perquè es veu molt clar en les imatges del moment del tret a Roger Español, que hi ha, en aquella mateixa vorera, a escassos metres de Roger Español, com a mínim, dos escuders. Si tenim en compte que han declarat tots els que havien de declarar fins ara, alguna cosa no quadra amb el que veiem a les imatges."

 

Moment del tret contra Roger Español l'1-O a l'escola Ramon Llull de Barcelona


Interactiu relacionat: "Memòria audiovisual de l'1-O"

 

L'agent també ha declarat que els van "llançar pedres i llambordes molt grosses", tot i que l'advocada Núria Garrido, de l'Associació de Juristes pels Drets Humans, ha fet notar que en aquell carrer ni en cap dels adjacents hi ha llambordes. El policia també ha dit que van témer per la seva vida, tot i que cap agent va resultar ferit, ni el seu material ni els vehicles van tenir cap desperfecte.

 

Un llenguatge unitari

El policia investigat pels fets de l'1-O a l'escola Dolors Monserdà ha declarat per videoconferència i ha parlat de "turba descontrolada" que llançava "ampolles d'aigua i pedres", i també ha afegit que van témer per la seva vida. Garrido destaca el llenguatge que els agents utilitzen en les seves declaracions.

"Estan utilitzant aquest llenguatge unitari de "tumult, massa hostil, resistència, hostilitat, odi indicible."

"Primer parlen de la gent com si fossin un objecte, una massa, parlen d'una "resistència hostil extrema", de violència extrema. Després, quan concretes, d'aquesta violència extrema en diuen ambiental. Diuen "ambiental" perquè és evident que no era física, cap actitud era d'agressivitat activa."

Finalment, aquest divendres ha declarat un altre agent investigat per l'actuació a l'escola Mediterrània l'1-O. Ha dit que no va fer cap advertiment a la gent que actuaven en compliment de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia, i que tampoc va veure ningú altre que ho fes ni cap megàfon. Aquesta declaració, segons Garrido, hauria deixat "bastant acreditat" que a l'escola Mediterrània "van entrar a sac".

 

Actuació policial a l'escola Mediterrània de Barcelona, l'1-O

 

Reobren la investigació de l'escola Estel

El 22 de març, divendres vinent, el jutjat número 7 de Barcelona ha citat a declarar 3 policies més relacionats amb les càrregues de l'escola Estel del Guinardó, on van resultar ferides 18 persones. En aquest cas, la rapidesa de l'actuació, que no va permetre la gravació de cap imatge, dificulta la investigació dels fets. Fa uns dies l'Audiència de Barcelona va decidir reobrir la causa, després del recurs de l'Ajuntament de Barcelona.

 

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicialPolicia Nacional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut