Les incògnites de Pegasus: quines vies hi ha per aclarir qui ha espiat
- TEMA:
- Catalangate
El CNI ha admès haver espiat amb l'autorització del Suprem només una part dels noms del Catalangate, però la llista, inicialment de 65 persones amb polítics, activistes, advocats, periodistes i professionals de l'àmbit de la tecnologia continua sent molt llarga.
Per a tots ells, en el cas de l'ús del programari espia Pegasus contra l'independentisme català, som allà on érem.
Qui podria tenir la resposta a les moltes incògnites per resoldre és NSO, la propietària de Pegasus. Segons Elies Campo, un dels descobridors del Catalangate, existeix la possibilitat que aquesta empresa israeliana tingui accés a les dades espiades per als seus clients:
"L'espionatge amb Pegasus pot haver funcionat de dues maneres. Una que el client hagi comprat el software espia i l'hagi operat ell. L'altra possibilitat és que només n'hagi llogat l'ús, com un servei, és el que es coneix com "software as a service". En tots dos casos, NSO potser té accés a les dades dels clients que extreuran dels dispositius."
Segons Campo, que ho ha explicat en una entrevista a RAC1, la investigació de Ronan Farrow a The New Yorker sobre com treballa NSO contempla aquesta possibilitat.
Acusar directament NSO
Per això, alguns dels espiats amb Pegasus han obert la via judicial apuntant directament a aquesta empresa. És la via que demana explorar l'advocat Gonzalo Boye i la que també està obrint el periodista i corresponsal especialitzat en la cobertura del Magreb, Ignacio Cembrero.
El seu nom va aparèixer primer en una filtració de la premsa marroquina el maig del 2021, i posteriorment al juliol del 2021 a través de Forbbiden Stories, un grup de mitjans de comunicació que va tenir una gran filtració on apareixien prop de 50.000 números de telèfon de tot el món espiats amb Pegasus.
Els tribunals no poden resoldre
El de Cembrero era l'únic número de telèfon espanyol de la llista desvelada per Forbidden Stories. Considera que denunciar davant els tribunals que s'ha patit un espionatge "és poc més que exercir el dret a queixar-se":
"Els tribunals acaben arxivant les denúncies perquè diuen: 'A vostè li han posat un programa maliciós, però no sabem qui, no podem asseure ningú a la banqueta, jutjar-lo i condemnar-lo. "
Segons ell, la via que té més possibilitat de prosperar és demanar explicacions a NSO per la seva responsabilitat sobre els usos il·legals del seu software:
"Es tracta de dir-li a NSO, vostè ha permès un mal ús del producte que fabrica. Espero que els tribunals demanin aquesta informació a NSO i espero que NSO respongui, perquè em temo que el que farà és fer fallida, primer amagar-se, escapar-se i després fer fallida."
De fet, als Estats Units NSO figura a la llista negra d'empreses des que es va desvelar que els Emirats Àrabs o Mèxic havien abusat d'aquesta eina. Una eina que a més vulnera la seguretat de grans empreses nord-americanes com Microsoft, Google o Apple.
La possibilitat que algú d'NSO ho expliqui
L'altra via per aclarir qui hi ha al darrere és la filtració interna. La història recent demostra que difícilment un gran secret aguanta el pas del temps.
És el que va passar quan l'extreballador de l'Agència Central d'Intel·ligència i de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA Edward Snowden va decidir convertir-se en alertador i aixecar precisament els secrets de la xarxa d'espionatge mundial creada pel seu país.
També el que va fer l'exempleada de Facebook Frances Haugen, quan va revelar que l'empresa coneixia per informes interns els efectes psicològics d'Instagram en els joves.
Quan es pot produir una filtració?
Cembrero, però, creu que caldrà esperar molts anys perquè algú de dins d'NSO ho expliqui públicament:
"Probablement, algun dia hi haurà un alt executiu d'NSO que es jubili, que vulgui escriure les seves memòries o que vulgui donar una entrevista. Em temo, però, que fins a saber tota la veritat haurem d'esperar molts anys."
Més optimista es mostra l'expert en internet i especialista en societat digital, Genís Roca:
"La probabilitat que, de les moltes persones que hi han estat implicades, alguna defalleixi en el seu propòsit de confidencialitat és altíssima i si no és al mes que ve serà en els propers anys"
I és que al darrere d'un espionatge, a banda de tecnologia, hi ha molts equips implicats: el qui espia i el qui analitza els resultats. Tots saben què busquen i per ordre de qui ho estan buscant.
- ARXIVAT A:
- Catalangate Pegasus Espionatge