Les infantes justifiquen haver-se vacunat per poder visitar Joan Carles I a Abu Dhabi
Les infantes Elena i Cristina van incomplir la normativa vigent als Emirats Àrabs, on les vacunes només estan disponibles per a ciutadans i residents
Les infantes Elena i Cristina de Borbó han admès que es van vacunar contra la Covid durant una visita que van fer al seu pare, el rei emèrit Joan Carles I.
En un comunicat fet públic l'endemà que transcendís que les germanes del rei s'havien vacunat la segona setmana de febrer als Emirats Àrabs, les dues infantes expliquen que van fer-ho per poder obtenir un passaport sanitari que els permetés visitar el seu pare amb regularitat:
"Tant la meva germana com jo hem acudit a visitar el nostre pare i, amb l'objectiu de tenir un passaport sanitari que ens permetés fer-ho regularment, se'ns va oferir la possibilitat de vacunar-nos i hi vam accedir. Sense aquesta circumstància, hauríem accedit al torn de vacunació a Espanya quan ens hagués tocat".
La notícia sobre la vacunació de les infantes ha generat crítiques des de diversos àmbits, també des del govern espanyol. Hores després que es difongués la notícia, la Casa del Rei va informar que Felip VI "no és responsable dels actes de les seves germanes" i que el monarca, la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia es vacunaran "quan els correspongui".
A més de les dues germanes de Felip VI, també es van vacunar Joan Carles I i l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán.
Aquest dimecres al migdia, la infanta Elena ha acudit al Palau de La Zarzuela, on encara viu la seva mare, la reina Sofia.
Vacunació sense seguir les normes dels Emirats
Les infantes no només s'haurien saltat l'ordre de vacunació que els tocaria a Espanya, sinó també les normes vigents als Emirats, on les vacunes estan disponibles de forma gratuïta per als ciutadans i residents als quals els correspongui per motius mèdics, segons explica el govern a la seva pàgina web.
Les vacunes s'administren amb caràcter prioritari i sense necessitat de cita prèvia als ciutadans dels Emirats i els seus treballadors domèstics; ciutadans i residents de més de 60 anys, grup en el qual entraria Joan Carles I; persones amb discapacitat, persones amb malalties cròniques i personal sanitari i educatiu. Ni Elena, de 57 anys i resident a Madrid, ni Cristina, de 55 i que viu a Ginebra, entrarien dins d'aquests col·lectius.
En una entrevista al "Catalunya migdia" de Catalunya Ràdio, el professor de la Universitat de Nova York a Abu Dhabi i codirector del CoronaNet Project, Joan Barceló, ha dit que, "almenys oficialment, la gent que ve aquí de visita no té dret a vacunar-se".
Barceló ha explicat que, als Emirats Àrabs, "la regulació és bastant clara" i que "ciutadans i residents tenen dret a vacunar-se, seguint el protocol i les restriccions del moment":
"En principi, cap turista que ve aquí pot vacunar-se. Tot i això, al principi de la campanya de vacunació sí que hi va haver casos de turistes que van anar d'incògnit a algun centre de vacunació i alguns van poder-se vacunar".
El professor de la Universitat de Nova York també ha assenyalat que, per als turistes que arriben al país, "la quarantena és obligatòria per a tothom i t'obliguen a estar dins del teu domicili durant 10 dies", fins i tot havent rebut la segona dosi de la vacuna.
Als Emirats Àrabs, actualment hi ha disponibles quatre vacunes: la de Pfizer-BioNTech, la d'AstraZeneca, la russa Sputnik V i la xinesa Sinopharm. Després d'Israel i les Seychelles, són el tercer país del món amb un percentatge més alt de gent vacunada, segons les dades de The New York Times.
- ARXIVAT A:
- Casa Reial espanyola BorbonsMonarquiaVacunes