Manifestants convocats per Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat, el 14 d'octubre (Reuters/Jon Nazca)
Manifestants convocats per Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat, el 14 d'octubre (Reuters/Jon Nazca)

Les investigacions del 2019 en què la Fiscalia vincula independentisme i terrorisme

L'ens liderat per Dolores Delgado ha investigat "una xarxa clandestina" de funcionaris independentistes

La memòria que ha presentat la Fiscalia espanyola sobre les seves actuacions el 2019 es refereix a l'independentisme català com un moviment que inclou la violència i que representa una amenaça terrorista.

La Fiscalia, que dirigeix la que va ser ministra de Justícia del primer govern de Pedro Sánchez, Dolores Delgado, repassa les operacions policials contra els Comitès de Defensa de la República (CDR) i l'anomenat "CNI català".

D'aquest últim suposat grup diu que és "una organització clandestina liderada per treballadors públics catalans" que pretén assolir el control del territori i aconseguir la proclamació efectiva de la república de Catalunya. Dels CDR esmenta, entre d'altres, la detenció de 9 persones el setembre passat, acusades de pertinença a banda terrorista i tinença d'explosius.

També esmenta les protestes --que qualifica d'aldarulls greus-- contra la sentència de l'1-O, que atribueix a Tsunami Democràtic, i de les quals destaca l'ocupació de l'aeroport del Prat i actes davant d'edificis públics a Barcelona.

Sobre la sentència del judici del procés, la fiscal general, Dolores Delgado, va dir aquest dilluns, durant l'acte de presentació de la memòria, que va ser exemplar.

La memòria també informa de la creació de l'ANC i diversos CDR al País Basc, i destaca que són dinamitzadors del suport al procés independentista català.

A banda, la memòria esmenta ETA i altres organitzacions com el GRAPO, pràcticament desaparegudes, o l'anarquisme insurreccional. Aquestes són les operacions contra l'independentisme que citen:


Operació Maluc

És la investigació duta a terme contra els CDR i altres grups amb els quals es relacionen. Les indagacions les duen a terme un equip d'anàlisi coordinat constituït per la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra sota la direcció de l'institut armat. Van recollir dades en les protestes posteriors a la sentència contra els líders del procés.


Operació Apòstol

Investiga una suposada xarxa de funcionaris públics catalans que estarien bastint una estructura paral·lela a l'Estat que consideren "una república catalana digital". Atribueixen a aquest grup l'encàrrec de planificar i executar les accions multitudinàries sostingudes per l'independentisme els últims anys.


Operació Judes

És el nom triat per a la investigació contra els suposats Equips de Resposta Tàctica (ERT), la denominació que la policia atribueix a les nou persones detingudes el setembre de l'any passat amb càrrecs de terrorisme.


Operació Tadeu

És una continuació de la investigació anterior dirigida contra el suposat subgrup que hauria estat produint la substància explosiva que els agents implicats en la investigació haurien sostret.

ARXIVAT A:
CDRIndependènciaTerrorismeFiscalia General de l'Estat
Anar al contingut