Les investigacions judicials més avançades per les càrregues policials de l'1-O

Al mapa judicial hi ha una vintena de jutjats de les quatre demarcacions; en els de Barcelona, Girona, Manresa i Amposta és on la investigació judicial està més avançada

RedacccióActualitzat

Fa dos anys del referèndum de l'1 d'octubre, en què el govern espanyol va mobilitzar 12.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedís que se celebrés. Des d'aleshores, diversos jutjats porten causes judicials a tot el territori.

Per una banda, actuacions policials desproporcionades de la Guàrdia Civil a la Ràpita, al Montsià, amb cops de porra indiscriminats en llocs prohibits, com el cap; per l'altra, l'actuació dels Mossos amb una patrulla a cada lloc de votació. Són dos exemples del tipus de denúncies que van arribar als jutjats pel referèndum de l'1 d'octubre.


Les denúncies que van arribar als jutjats pel referèndum de l'1 d'octubre.

Del mapa judicial, amb més d'una vintena de jutjats, a les demarcacions de Barcelona, Girona, Manresa i Amposta és on la investigació judicial està més avançada.

 

El jutjat de Barcelona va rebre més de 300 denúncies de lesionats, amb un resultat de 50 agents de la Policia Nacional imputats, dels quals 8 són inspectors en cap responsables de l'actuació policial en diverses escoles, com la Mediterrània, Pau Claris i Àgora, entre d'altres.

Al jutjat de Girona hi ha una querella conjunta per les càrregues de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis, en què s'inclouen les denúncies de més de 200 persones que van quedar ferides. Hi ha 28 policies nacionals imputats.

A la Catalunya central, un jutjat de Manresa investiga l'actuació de la Guàrdia Civil als col·legis de Callús, Fonollosa, Castellgalí i Sant Joan de Vilatorrada, amb 7 guàrdies civils imputats. Una cinquantena de votants van denunciar haver patir lesions.

Amposta, és l'altre jutjat on la investigació tira endavant per una seixantena de ferits, amb cinc guàrdies civils imputats que van declarar per videoconferència. Tots aquests processos judicials són lents i, segons els advocats dels ferits, de poc interès per a la Fiscalia.

 

Altres jutjats investiguen la possible inacció dels Mossos

Altres jutjats investiguen una possible inacció dels Mossos. Els jutjats més avançats són el de Cornellà de Llobregat –que tenen pendent la declaració d'imputats de la cúpula policial dels Mossos que hi havia aleshores– i el de Sabadell, que ha sol·licitat informació.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàJudicialJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut