L'Iran reconeix 17 morts en les protestes per la mort de Mahsa Amini que sacsegen el país
Ja fa set dies que van començar les manifestacions per la mort d'una jove després de ser detinguda per la "policia de la moral" per no portar el vel ben posat
A l'Iran, la repressió no aconsegueix contenir les protestes per la mort de la jove Mahsa Amini, després de ser detinguda per portar el vel mal posat, obligatori per a les dones en aquest país. Ja fa set dies que van començar i hi han mort 17 persones, segons la televisió estatal, i 31 segons l'ONG Iran Human Rights. Són els pitjors disturbis en anys al país.
Segons ha denunciat el director de l'ONG, amb seu a Oslo, "el poble iranià ha sortit al carrer per lluitar pels seus drets fonamentals i la seva dignitat humana (...) i el govern respon a aquestes manifestacions pacífiques amb bales", ha denunciat el director de l'ONG,
Les manifestacions s'han estès a una vuitantena de ciutats, on denuncien "detencions massives". Les protestes van començar el 16 de setembre a la província del Kurdistan d'on era la víctima.
De fet, les protestes són cada cop més nombroses i desafiants, amb manifestants reclamant "justícia i llibertat" i fins i tot cremant vels i imatges del fundador de la república islàmica, l'aiatol·là Khomeini. Paral·lelament, també va creixent la repressió de la policia, que ja està utilitzant gasos lacrimògens, canons d'aigua i fins i tot foc real.
El govern acusa l'"enemic estranger"
Mentrestant, les autoritats del país han apuntat a l'"enemic estranger" com a responsable d'haver incitat les protestes. Diuen que ho ha fet a través de la intervenció de les ambaixades i els serveis d'intel·ligència occidentals.
El portaveu del ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kananí, ha dit que "és lamentable que alguns països mirin d'utilitzar un incident que encara està sent investigat com una oportunitat per perseguir els seus objectius polítics contra el govern i el poble de l'Iran, utilitzant els drets humans".
I mentre el president Ebrahim Raisí ha promès que s'investigarà la mort d'Amini, el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, ha fet aquest dimecres un discurs televisat d'una hora amb motiu de l'aniversari de la guerra amb l'Iraq, on no ha fet cap menció ni a Amini ni a les protestes.
Condemna de les Nacions Unides
L'ONU ha condemnat aquest dimarts "la violenta resposta de les forces de seguretat" de l'Iran a les protestes per la mort de Mahsa Amini.
L'alta comissionada adjunta de l'ONU pels Drets Humans, Nada Al-Nashif, ha demanat una investigació "per part d'una autoritat competent i independent" sobre la mort d'Amini, així com la derogació "de totes les lleis i reglaments discriminatoris que imposen el hijab obligatori".
"La tràgica mort de Mahsa Amini i les acusacions de tortura i maltractaments han de ser investigades amb rapidesa, imparcialitat i eficàcia per una autoritat competent i independent que garanteixi, en particular, que la seva família tingui accés a la justícia i a la veritat".
La temuda "policia de la moral"
Mahsa Amini, una jove kurda de 22 anys, va ser detinguda per la coneguda com a "policia de la moral" per no portar correctament el hijab. La noia, que era de visita a Teheran, la capital del país, va ser traslladada a una comissaria per assistir a "una hora de reeducació". Va morir tres dies després en un hospital on va arribar en coma després de tenir un atac de cor, que les autoritats han atribuït a problemes de salut, versió que refusa la família, que diu que la noia no tenia cap problema i que va morir per les agressions que va rebre de la policia, a qui responsabilitza de la seva mort.
Durant els últims mesos la "policia de la moral" ha ampliat les patrulles al carrer, i sotmeten les dones que creuen que no porten correctament el vel a assetjament verbal i físic i a detencions, han denunciat l'ONU i altres organitzacions en defensa dels drets humans. Afirmen que han rebut nombrosos vídeos "verificats" sobre el tracte violent a les dones, incloent-hi "bufetades a la cara, cops amb porres i detencions violentes".
#MahsaAmini: Chants at #Iran's Tehran University include:
IranHumanRights.org (@ICHRI) September 21, 2022
"Our streets are overflowing with blood, our professors are bloody silent!"
"Don't sit down, you're the next Mahsa!"
"Death to this dictatorship!"
"We are all Mahsa, fight us and we'll fight back!" #????_????? pic.twitter.com/He0TgS0gEQ
També l'organització Human Rights Watch ha demanat "responsabilitats" per la "repressió amb gasos lacrimògens i força letal" contra els manifestants.
- ARXIVAT A:
- Iran