Las Kellys porten a Brussel·les les seves demandes contra l'externalització
Demanen un canvi de legislació i amplien el moviment a escala europea
Les reclamacions de Las Kellys -com es coneix el col·lectiu de les cambreres d'hotel- han tornat a Brussel·les. Demanen un canvi de legislació en el marc de la Unió Europea contra l'externalització de la seva feina, una pràctica que les deixa fora de conveni i en una situació molt vulnerable.
Aquesta vegada també s'han sumat a les seves demandes sindicats de França i el Regne Unit.
És la segona vegada en un any que Las Kellys entren al Parlament Europeu i que es reuneixen amb eurodiputats i representants de la Comissió Europea.
Creuen que les institucions es mouen massa a poc a poc, i per això, aquesta vegada, per guanyar temps ja han vingut amb una proposta de directiva sota el braç, com explica la representant de Las Kellys a Catalunya, Vania Arana.
"La proposta consisteix en l'eliminació de les subcontractacions. Sobretot, regular d'una manera directa i precisa el treball de totes les cambreres de pis i de tots els treballadors que estem patint la 'tercerització'."
Els seus interlocutors europeus han rebut amb interès la proposta i asseguren que treballaran per tirar-la endavant, però Las Kellys volen fer més pressió per acabar definitivament amb l'externalització. I per això han començat a unir-se amb altres sindicats europeus que tenen la mateixa lluita.
Claudia Turbet-Delof és membre del Sindicat United Voices of the World:
"El que està fent aquest moviment no és simplement demanar que a les "kellys" els paguin el que és correcte i els facin el contracte correcte. Estem fent un moviment que afecta milions de persones a escala mundial."
Hanna Davodeau és la representant del sindicat de la CNT a França.
"No estic segura que es posin a legislar demà mateix sobre aquests contractes a escala europea. Crec que serà un combat llarg."
Les "kellys" estan cansades de tants silencis oficials i no descarten impulsar mobilitzacions de protesta a tot Europa.
- ARXIVAT A:
- Precarietat laboral