Les Macedònia posen ritme al superordinador perquè hi hagi més noies científiques
Les visites d'estudiants de primària al Marenostrum faran èmfasi en les vocacions femenines
Informàtica potent i música animada. Totes dues s'han unit per una bona causa: promoure les vocacions tecnològiques entre les noies. El superordinador MareNostrum i el grup musical Macedònia són els protagonistes de la nova campanya que vol donar a conèixer les carreres tecnològiques entre els estudiants de primària i, molt especialment, entre les nenes.
Sis mil alumnes de primària de Barcelona visitaran el supercomputador el curs vinent, gràcies a la iniciativa del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), que ha estat inclosa al Pla Barcelona Ciència de l'Ajuntament de Barcelona.
Aquest dilluns s'han presentat les visites i la cançó en una festa infantil organitzada al jardins de Torre Girona, l'edifici que allotja el MareNostrum. "Investigadores de tot el món fem descobriments brutals, genials, des de Barcelona per a tot el món, amb un ordinador espectacular", canten les Macedònia. Tot i que la pretensió és que els més joves coneguin què és el superodinador i per a què serveix, es presta especial atenció a les nenes.
Diversos estudis apunten que la menor presència de noies en les carreres de ciències i en enginyeries es produeix perquè encara se les considera com a més pròpies per al gènere masculí. Per això, a les visites es posa èmfasi en què treballar amb superordinadors també pot ser una feina de dones. I ningú millor que un grup infantil famós i format per cinc noies per il·lussutra-ho.
El projecte s'anomena "Som Investigadores". Abans de visitar el BSC, a l'escola, els alumnes hauran vist el videoclip on surten les components del grup "investigant" amb el supercomputador.
La potència de càlcul del MareNostrum permet fer recerques molt ambicioses. I, entre altres coses, simulacions. La cançó també ho pregunta: "Què passaria si...?". Per als investigadors això significa plantejar preguntes sobre coses impossibels de fer al laboratori, que costarien molt de temps i diners o que no arribaran fins d'aquí uns anys. Les Macedònia es pregunten: "Què passaria si de sobte el Sol caigués, si tots els cotxes fossin verds". I afegeixen: "Jo li dono les instruccions i ell em dona el resultat i em fa de guia".
Actualment, el MareNostrum és el supercordinador més potent d'Espanya, el 5è d'Europa i el 22è del món. Una de les seves noves màquines va ser escollida recentment com la més verda d'Europa.
- ARXIVAT A:
- CiènciaTecnologiaEducació Igualtat de gènere