Les manifestacions i la violència s'estenen a l'occident i al centre de Bolívia
Bolívia ha viscut una altra jornada de protestes i violència que s'han estès a les ciutats de l'occident del país, on hi ha hagut dos morts en els enfrontaments entre manifestants i antidisturbis, i a Cochabamba, al centre. Mentrestant, el govern de Bolívia ha renovat l'oferta de diàleg als sectors opositors que es manifesten arreu del país en contra del pla per exportar el gas natural. Segons l'Assemblea Permanent dels Drets Humans de Bolívia, en el últim mes han mort al país 74 persones.
Actualitzat
Els primers incidents de dimecres s'han viscut a l'occident de Bolívia, la carretera que uneix les poblacions de La Paz i d'Oruro. Uns 2.000 miners bolivians que pretenien arribar a La Paz han protagonitzat un dur enfrontament amb la policia. Els manifestants volien travessar la localitat de Patacamaya, situada a una mica més de 100 quilòmetres de La Paz, per unir-se a les marxes de protesta contra el govern del president Gonzalo Sáncez de Lozada i el seu pla per exportar gas natural als Estats Units i Mèxic. Segons fonts locals, hi ha hagut dos morts arran d'aquests enfrontaments.
En el centre del país, a Cochabamba, el dia ha començat amb una aturada general, marxes i bloquejos. Les activitats han quedat en suspens a primera hora del matí per la vaga general indefinida convocada per la General Obrera Boliviana. La mobilització l'han secundada universitaris, obrers, treballadors de sanitat, mestres, comerciants, productors de coca i agricultors en general.
Davant d'uns 5.000 manifestants, els líders sindicals han fet els seus discursos a la plaça Catorze de Septiembre, la principal de Cochabamba. Poc després, la marxa s'ha radicalitzat quan uns vàndals han llançat bombes incendiàries contra la seu del govern regional i de la comissaria policial. Els efectius antidisturbis han fet servir gasos lacrimògens i bales de goma per dispersar els manifestants, que s'han abocat cap als carrers que donen a la plaça, on han continuat els enfrontaments.
Les manifestacions s'han repetit al llarg del dia a diversos punts del país, i també a La Paz, després de la tensa calma que s'hi va viure ahir amb el control militar imposat per les autoritats.
L'Assemblea Permanent dels Drets Humans de Bolívia ha difós avui un informe segons el qual en l'últim mes han mort a Bolívia 74 persones, com a resultat de la repressió policial i de l'exèrcit en les protestes al carrer. Els hospitals de La Paz i la localitat veïna d'El Alto han confirmat l'ingrés de 300 ferits, la majoria per impacte de bala i per efectes dels gasos lacrimògens.