Més usuaris al transport públic el primer dia que les mascaretes són obligatòries

Protecció Civil reparteix gairebé un milió de mascaretes a 150 municipis de Catalunya

Redacció / ACNActualitzat

Mascaretes a tots els mitjans de transport. El govern espanyol ha canviat el criteri que mantenia fins ara i ha decidit fer obligatori l'ús d'aquesta protecció a trens, autobusos, taxis, avions i vaixells.

Així ho detalla el decret publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest diumenge al migdia, poques hores abans que la mesura entrés en vigor.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja havia anunciat dissabte que, a partir de dilluns, seria obligatori aquest element de protecció individual al transport públic col·lectiu, encara que no va detallar que la regulació també afectaria el taxi.

 

Un voluntari de Protecció Civil reparteix mascaretes en un autobús de Córdova, a Andalusia (EFE/Salas)


Aquest dilluns al matí, la secretària de Transports del govern espanyol, María José Rallo, ha explicat, en roda de premsa telemàtica des de la Moncloa, que es repartiran, en total, 14,5 milions de mascaretes.

La meitat es distribueixen directament entre els usuaris del transport públic en estacions i parades, sobretot en nodes d'interconnexió, i l'altra meitat a través dels ajuntaments i entitats socials.

En total, segons Rallo, s'han habilitat 3.500 punts de repartiment, atesos per 15.000 persones.


A Catalunya, gairebé un milió de mascaretes

Protecció Civil ha fet arribar gairebé un milió de mascaretes a 150 municipis de Catalunya. S'han repartit a les ciutats de més de 10.000 habitants i també en punts de connexió de la xarxa de transport públic. A Barcelona, l'estació de la Sagrera ha estat un dels punts on la Creu Roja ha estat l'encarregada de repartir-les.

La majoria d'usuaris de tren i metro arribaven a l'estació amb la mascareta de casa. Tot i així, la policia vigila els accessos i recorda l'obligatorietat de dur mascareta.

 

Més usuaris al metro i a Rodalies

En la seva compareixença, Rallo també ha actualitzat dades de mobilitat. Els trens de Rodalies, ha explicat, han tingut un 18 per cent més d'usuaris que dilluns passat, en l'hora punta, el dia que han pogut tornar-se a posar en marxa un seguit d'activitats comercials que havien tancat arran de l'estat d'alarma.

La secretària de Mobilitat ha valorat que l'augment de la mobilitat registrat aquest dilluns al matí "era l'esperat i previsible per l'inici d'aquestes noves activitats.

Ha afegit que, de mitjana, la setmana passada hi va haver uns 180.000 usuaris, a Rodalies, més que la setmana anterior, que en va haver 160.000, però molt lluny dels 1,5 milions habituals abans de la Covid-19.

 

Un passatger amb mascareta al transport públic
Un passatger amb mascareta al transport públic (EFE/Christophe Petit Tesson)


Al metro de Barcelona s'hi ha detectat un 12 per cent més d'usuaris que dilluns passat.

Els trens de Llarga Distància i AVE de Renfe també han augmentat el nombre d'usuaris, però encara no arriben al 3 per cent dels habituals.

També han augmentat, però molt lleugerament, els usuaris dels autobusos interurbans.

 

Repartiment de mascaretes en un autobús de Vigo, a Galícia (EFE/Salvador Sas)


I el transport aeri té el 6 per cent dels usuaris que tindria habitualment, mentre la setmana passada era del 4 per cent.

També ha augmentat el trànsit de vehicles particulars que han entrat a les grans ciutats. Ja són més d'un terç dels habituals, un 36 per cent; més que la setmana passada, quan determinats negocis encara no podien obrir, que van circular un 29 per cent dels cotxes habituals.


Nas i boca, tapats

Segons el decret, caldrà una mascareta que cobreixi nas i boca per a tots els usuaris de transports públics de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor.

Pel que fa a conductors i treballadors de transports, caldrà que portin mascareta tots els que tinguin contacte directe amb els passatgers. També han de tenir solucions hidroalcohòliques per rentar-se les mans.

En el cas concret dels transports marítims, l'ordre ministerial detalla que els passatgers de vaixells i embarcacions no caldrà que portin mascareta mentre siguin dins la seva cabina, però sí a fora.

 

A partir d'aquest dilluns, que la norma ha entrat en vigor, es repartiran 6 milions de mascaretes als principals nodes de transport públic d'arreu de l'Estat, i 7 milions més que el govern espanyol ha facilitat a federacions de municipis i províncies, A més, s'han fet arribar 1,5 milions de mascaretes a organitzacions com Càritas o Creu Roja.


Fins a un 50% d'usuaris

El decret també estableix com han de seure els passatgers al transport públic. El govern espanyol ha decidit ampliar la capacitat del transport públic, que fins ara estava limitada a un terç de l'ocupació total per prevenir contagis.

A partir d'aquest dilluns, es permet ocupar fins a la meitat dels seients en els transports on tots els ocupants han d'anar asseguts, com poden ser autobusos o trens, i les empreses han d'adoptar les mesures que calguin per procurar la màxima separació possible entre els viatgers.

 

Dues usuàries del metro de Bilbao amb mascareta (EFE/Luis Tejido)


Pel que fa a transports on es combinin seients i persones dretes, només es pot ocupar un 50 per cent dels seients i s'ha de garantir la distància social prenent com a referència una ocupació màxima de dos viatgers drets per metre quadrat.

A més, en els autobusos sempre s'ha de mantenir buida la fila posterior al seient del conductor. Pel que fa a taxis, hi pot haver dues persones per cada fila de seients, exceptuant la del conductor, on només hi pot estar ell.

Als vehicles privats de fins a nou places, inclòs el conductor, hi pot haver dues persones per cada fila de seients –sempre equipats amb mascaretes.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut