Les mesures a Catalunya per lluitar contra la propagació del coronavirus
- TEMA:
- Coronavirus
El combat contra el coronavirus ja altera de ple la vida quotidiana dels catalans. El mateix dia que l'OMS ha qualificat de pandèmia el brot de Covid-19, el país ha passat de la fase de prealerta a la d'alerta del Procicat.
El govern es manté en l'actual fase de contenció, però vol evitar les concentracions de gent per reduir els contagis de coronavirus. En aquest sentit, ha anunciat noves mesures que es posen en marxa aquest dijous i que s'aplicaran durant 15 dies.
Els centres educatius
La decisió més important, i que és inèdita, s'ha pres aquest djous: es tanquen tots els centres educatius de Catalunya a partir de dilluns. Això inclou escoles bressol, escoles, instituts, universitats i centres de formació professional. Només en el cas de llars d'infants, escoles i instituts, el tancament afecta milió i mig d'alumnes i 70.000 docents.
Alguns centres ja havien tancat perquè tenien personal en aïllament, cosa que no els permetia mantenir l'activitat, però ara la mesura afecta tot Catalunya.
Centres cívics, casals d'avis, museus i bliblioteques
La Generalitat tanca els centres cívics, casals d'avis i les ludoteques, i recomana a centres de lleure com caus, i esplais, que suspenguin l'activitat durant 15 dies com a mesura preventiva de contagis per coronavirus, segons ha anunciat el departament de Treball, Afers socials i Famílies, seguint les instruccions del Departament de Salut. Entre aquests serveis s'inclouen també les cases del mar.
Se suspenen els nous ingressos en residències per a la gent gran, discapacitat i salut mental "per disposar d'espai d'aïllament suficient de possibles afectats". En aquests centres es restringueixen al màxim les visites a les que siguin urgents o per necessitat justificada.
També tanquen portes els museus i biblioteques.
Suspensió d'activitats amb més de 1.000 persones
La Generalitat ha anunciat la suspensió de totes les activitats amb més de 1.000 persones durant els propers quinze dies. Una decisió que afecta directament els esdeveniments culturals i esportius, amb anul·lacions d'espectacles i de competicions. Les activitats que reuneixin menys de mil persones es podran celebrar, però amb una ocupació màxima d'un terç de l'aforament del recinte que les aculli.
Quinze dies sense esport a Catalunya
Se suspenen els esdeveniments esportius, ja siguin professionals o amateurs, i els que no es puguin suspendre se celebraran a porta tancada. L'excepció són els partits de menors d'edat, que sí que podran estar acompanyats pels pares.
La Federació Catalana de Futbol ha decidit suspendre tots els partits de les competicions de futbol i futbol sala d'àmbit territorial durant dues setmanes.
Aquestes mesures també afecten l'esport escolar, que s'atura durant quinze dies per ordre de la Secretaria General de l'Esport.
Mesures econòmiques
El goven ha establert la gratuïtat del telèfon de Salut, el 061, per poder descongestionar els serveis sanitaris.
En una roda de premsa, també s'ha anunciat l'obertura d'una línia de crèdits de fins a 1.000 milions d'euros de l'Institut Català de Finances (IFC). A més, posarà en marxa un paquet de mesures per afavorir el teletreball i flexibilitzar al màxim els horaris de les empreses.
També s'ha establert una moratòria de la taxa turística: el pagament de la quota de l'abril s'ajorna fins al mes de setembre, i la flexibilització del fons de contingència.
La cultura suspèn programacions
La suspensió d'activitats amb més de mil persones ha provocat la modificació de les programacions de teatres, museus, auditoris i alguns festivals.
A Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, L'Auditori, la Sala Razzmatazz, la Sala Apolo, Luz de Gas i el Teatre Victòria han decidit suspendre la programació entre el 12 i el 26 de març.
A méa a més, el Gran Teatre del Liceu suspèn l'estrena mundial de l'òpera "Lohengrin", de Richard Wagner, prevista per al dia 19; i el Palau de la Música ajorna el concert de l'Escola Coral de l'Orfeó previst per al 29 de març.
A les comarques gironines, s'ajornaran tots els concerts i espectacles programats a l'Auditori i al Teatre Municipal de Girona, i alguna activitat del Black Music Festival. A Lleida, també es veurà afectada la programació escènica de la Llotja.
Confinament a Igualada
Aquest dimecres també s'ha confirmat un nou brot de coronavirus amb origen a l'Hospital d'Igualada. A causa d'aquest brot, la Generalitat ha decidit tancar les escoles d'Igualada i de quatre municipis més de l'Anoia, que aquest dijous ja no han fet classe. També els centres cívics i el campus universitari d'Igualada.
Aquest dijous, l'Alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha anunciat noves mesures, que inclouen el tancament d'un hospital de dia, la supressió del transport públic interurbà i la cancel·lació de la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil, que s'havia de fer entre el 26 i el 29 de març.
Al vespre, s'ha anunciat el confinament de la capital de l'Anoia i de tres municipis més: Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena.
Els 20 casos detectats inicialment a Igualada ja són ara 58, entre els quals hi ha 36 professionals sanitaris. Totes les persones que han donat positiu estan lleus, ha explicat el Departament de Salut. A Igualada, a més, tres persones han mort: gent gran amb patologies importants prèvies que han donat positiu en anàlitiques posteriors però que no es pot assegurar que hagin mort a causa del coronavirus.
El brot d'Igualada, que Sanitat qualifica de "clúster", afecta aquesta ciutat i quatre municipis més de la conca d'Òdena (Vilanova del Camí, Santa Maria de Montbui, Òdena i Jorba) que formen una conurbació de 65.000 habitants, més de la meitat dels 120.000 que té la comarca de l'Anoia.
A causa del brot hi ha 250 persones en aïllament, entre les quals hi ha 200 treballadors sanitaris, aproximadament una cinquena part de la plantilla de l'hospital.
Primeres altes mèdiques
Amb el mort per coronavirus que hi ha hagut a Igualada, ja són quatre les víctimes mortals causades per la Covid-19 a Catalunya. A més, se n'han confirmat 55 casos nous.
Des que es va detectar el primer cas de coronavirus a Catalunya, ara fa quinze dies, tres persones ja han rebut l'alta mèdica.
Hospitals i CAP reprogramaran cites no urgents
Per alleujar el sector sanitari, la Generalitat ajornarà proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques no urgents, per poder atendre els afectats pel brot de coronavirus.
La Conselleria de Salut ha traslladat als centres d'atenció primària (CAP) la instrucció de reprogramar, sota criteri clínic, les consultes no urgents, fomentar l'atenció no presencial i, en el cas dels hospitals, ha recomanat limitar el nombre d'acompanyants i visitants. Aquestes mesures podrien tenir conseqüències en les llistes d'espera de la sanitat catalana, ja de per si força llargues.
L'Institut Català de la Salut també demana que es donin les cites per telèfon i que s'ajornin les proves rutinàries i les que suposin un risc de contagi per als professionals.
Davant la previsió de més casos, els hospitals també es preparen per alliberar places a les UCIs i s'ha contactat amb centres privats per si cal reforçar la xarxa pública.
Per reforçar el sistema de salut, el govern aprovarà una partida extraordinària, que es concretarà els pròxims dies.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut