Les mesures contra el coronavirus salven 59.000 vides a Europa, segons un estudi
El confinament és dur, però efectiu (iStock)

Les mesures contra el coronavirus salven 59.000 vides a Europa, segons un estudi

El confinament i altres mesures contra el SARS-CoV-2 han salvat 38.000 vides a Itàlia i 16.000 a Espanya, segons l'Imperial College de Londres

Xavier DuranActualitzat

Les mesures d'aïllament, tancament d'escoles i universitats i prohibicions d'activitats no essencials per fer font al coronavirus SARS-CoV-2 han salvat fins ara 59.000 vides a onze països europeus, segons un informe de l'Imperial College de Londres.

Als llocs on la pandèmia va arribar abans i on es van prendre, també abans, les mesures, com Itàlia i Espanya, el nombre de vides salvades ha estat, respectivament, de 38.000 i 16.000.

Tenint en compte el marge d'error, les morts salvades estarien, per a Itàlia, entre 13.000 i 84.000 i per a Espanya entre 5.400 i 35.000.

Al Regne Unit, que es troba en un estadi anterior de la pandèmia, calculen que les mesures han aconseguit salvar 370 vides, amb un marge d'entre 73 i 1.000.

Els estats inclosos a l'estudi són: Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Noruega, Espanya, Suècia, Suïssa I el Regne Unit.

El nombre de 59.000 morts salvades té un marge d'error i la xifra, segons els investigadors, estaria entre 21.000 I 120.000.

Model matemàtic

Els autors de l'estudi han utilitzat models matemàtics per calcular l'efectivitat de les mesures, prevenir el nombre de morts amb intervenció i sense.

S'han basat en l'evolució de les dades de mortalitat i han tingut en compte el temps que pot passar entre la infecció i la mort d'una persona, que poden estar separats unes quantes setmanes

També han considerat, a l'hora de fer els càlculs, que totes les intervencions han tingut el mateix efecte al llarg del temps i a tots els països estudiats.

Segons els seus càlculs, en el conjunt de països s'havien infectat amb el SARS-CoV-2, fins al 28 de març, entre 7 i 43 milions de persones. Això representa entre l'1,88 l'11,43% de la població total.

El percentatge d'infectats en relació amb la població ha estat més elevada a Espanya i a Itàlia –per aquest ordre- i la menor s'ha produït a Alemanya i Noruega. Això reflecteix, segons els autors, els diferents estadis de la pandèmia.

Mesures efectives

En el cas d'Itàlia, han observat que la disminució del nombre de casos és consistent amb l'efecte de les mesures preses setmanes abans. El nombre efectiu de reproducció, la quantitat de persones a les que un individu infectat encomana el virus, havia baixat fins a prop de 1 al voltant del moment del tancament total, l'11 de març. Per sota d'aquest nombre, l'expansió del virus es frena.

Per a la majoria de països, és aviat per observar eles efectes de les mesures en la reducció de la mortalitat, perquè entre la infecció i el decés poden passar dues o tres setmanes. Per això, cal esperar uns quants dies, afirmen, per calcular si les mesures preses a Alemanya i el Regne Unit, on la pandèmia va arribar més tard, són més efectives o menys.

Per això, el seguiment acurat del nombre de casos i de morts és essencial per assegurar que l'expansió del virus s'està alentint.

Últimes dades mundials

Les últimes dades mundials indiquen que hi ha 860.927 casos detectats, amb 42.361 morts i 178.540 persones recuperades.

Si bé els Estats Units és, amb 188.592 casos, el nombre més gran d'afectats en relació amb la població es dona a Espanya, amb 2.052 casos per milió, seguit de Suïssa, amb 1.919, i d'Itàlia, amb 1.750. Això deixant de banda països molt petits com Andorra, San Marino, Luxemburg o les illes Fèroe.

En morts per milió d'habitants el primer lloc l'ocupa Itàlia, amb  206 -12.428 en total-, seguida d'Espanya, amb 181 -8.464 en total.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científicaSalut
Anar al contingut