Les metgesses embarassades han de fer guàrdies? Hi ha diferents interpretacions

El sindicat Metges de Catalunya i l'Institut Català de la Salut discrepen de com cal aplicar-ho, i de moment no s'ha aprovat cap exempció

Actualitzat

"Queden exempts d'haver de fer jornada complementària totes les treballadores embarassades i altres professionals als quals els siguin expressament contraindicades per raons de salut."

És un dels acords de millora del tercer acord de l'ICS, que van signar quatre dels cinc sindicats fa poc més de mig any, després d'anys de negociacions. Un acord que ha comportat millores laborals i salarials en molts àmbits, també amb els permisos maternals i paternals dels metges.

Però ara que se'n comencen a demanar, apareixen diferències sobre com interpretar-los. Concretament, sobre si les embarassades queden directament lliures de fer guàrdies. És a dir, continuarien treballant la seva jornada ordinària, però no la també obligatòria, i que implica fer més hores, normalment en forma de guàrdia a urgències.

Pel vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya, David Arribas Tutusaus no hi ha cap mena de dubte:

"Què vol dir: que les embarassades no han de tenir raons de salut, sinó que és pel fet d'estar embarassades."

Mentre que pel director de persones de l'Institut Català de la Salut, Xavier Saballs Bruells:

"Sigui en un cas o l'altre, necessita l'informe específic que estan especialment contraindicades per fer guàrdies. No que pel fet d'estar embarassada estigui contraindicat."

De moment Metges de Catalunya ha presentat un escrit a Inspecció de Treball reclamant que s'interpreti que ho poden demanar només pel risc mateix que implica l'embaràs.


Literal al segon acord

De fet, és la descripció literal que hi havia a l'acord anterior i no havia generat problemes. Fins ara l'habitual era que les metgesses embarassades demanessin reduir el nombre de guàrdies, tot i que els implicava una important pèrdua econòmica.

La diferència és que, amb el nou acord, les hi pagarien en part, i és imprescindible un informe del metge laboral del centre on treballen.

 

Les guàrdies són obligatòries i acostumen a implicar fer 16 hores més després de la jornada laboral o 24 si és en cap de setmana. Són una part important del sou dels metges. Aquest model que comença a estar qüestionat per la duresa física i mental que implica, però encara no s'han posat d'acord en com resoldre-ho per no posar en risc l'atenció sanitària.

"El que hem de tenir tots clar és que les guàrdies posen en risc per ser la persona embarassada, perquè fa que treballi moltes hores, de nit...", assegura Arribas.

Els serveis d'urgència estan oberts els 365 dies de l'any les 24 h. Si hi ha prou personal per cobrir el servei es pot demanar deixar de fer guàrdies, però el conflicte és si es poden cobrar sense fer-les.

"Mentre quedi el servei cobert es facilita que facin menys guàrdies, i ara és el mateix. Quina discussió hi haurà ara? Sobre si s'abonarà o no s'abonarà el complement", diu Saballs.


Sol·licitud ambigua

El full de sol·licitud actual per demanar una exempció de guàrdies és el mateix que hi ha des de fa anys, però havent incorporat que es basa en el tercer acord. No hi ha la diferenciació si la petició és cobrant-les o no, en el cas d'estar embarassada. És una única casella per a totes.

 

L'ICS assegura que aviat traurà una instrucció per unificar criteris entre centres "per garantir que la resposta sigui la mateixa", i uns nous formularis més clars.

Però insisteixen que només aprovarà el pagament segons la seva interpretació: a metgesses amb feines especialment contraindicades --per exemple, que hi hagi risc de radiació-- i que sigui una guàrdia unipersonal: que no hi hagi cap altre company que la pugui suplir en aquesta tasca puntual.


I què passa amb les que ja ho han demanat?

Ningú no sap confirmar quantes dones ho han demanat i directament el metge laboral del seu centre els ho ha denegat. Tampoc les que han deixat de fer guàrdies pensant que els hi pagaran. TV3 n'hem pogut localitzar almenys tres, i estan esperant que els ho paguin.

El seu centre de treball els ho ha acceptat i ha fet informe favorable. Però l'aprovació definitiva sempre l'ha de donar l'ICS, i segons la seva interpretació no entren dins el supòsit. De moment, diuen que els han arribat vuit consultes, però no n'han aprovat cap ni una.

ARXIVAT A:
SalutDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut