
Les mones de Pasqua, més cares aquest any per l'augment del cost del cacau
El preu de la mona es podria encarir un 5%, segons l'EAE Business School, mentre que l'Associació de Celíacs de Catalunya denuncia que no hi ha prou obradors certificats que ofereixin mones sense gluten
Aquest any, el preu de les mones de Pasqua artesanals, elaborades amb farina, ous, sucre o xocolata, entre altres ingredients, es podria encarir un 5%, segons l'EAE Business School. Això es deu, sobretot, al fet que el preu de la xocolata s'ha disparat en els últims anys.
Concretament, el cost del cafè i del cacau ha augmentat un 32,5% entre els mesos de febrer del 2022 i enguany, segons dades de l'Índex de Preus de Consum (IPC) de l'Institut Nacional d'Estadística, que analitza conjuntament el cafè i el cacau en un mateix subgrup, on també s'inclouen les infusions. Aquesta dada contrasta amb la dècada anterior, en què l'encariment va ser només del 4,75%.
Les tempestes i els episodis de calor de l'últim any i mig a Ghana i Costa d'Ivori, països que concentren més del 50% de la producció mundial de cacau, són algunes de les causes d'aquest augment de preus. Això impacta directament en les mones de Pasqua, ja que utilitzen mantega de cacau, un ingredient indispensable en moltes elaboracions pastisseres.
Olivier Fernández és gerent del Gremi de Pastissers de Barcelona: "Per treure un quilo de mantega de cacau se'n necessiten 3 de cacau"
"Si el preu del cacau està al voltant dels 12 euros, en costa 36 extreure un quilo de mantega de cacau. Fa dos anys, costava 6 euros"
L'encariment de les mones "afecta les butxaques dels consumidors amb menys recursos", lamenta Gerard Hernández, secretari general de FACUA Catalunya. "Es veuen obligats a no consumir aquests productes o a consumir-ne de pitjor qualitat amb productes industrials que supleixen els artesanals", afegeix.
El Gremi de Pastissers de Barcelona pronostica que els preus tornaran a ser estables d'aquí dos o tres anys, quan es comencin a veure els efectes de les noves plantacions, com les de palma, que s'han fet per millorar la rendibilitat dels cultius.
Infants amb celiaquia reclamen més mones sense gluten
Aquest any, només 40 obradors certificats elaboraran mones de Pasqua sense gluten "amb seguretat", segons denuncia l'Associació Celíacs de Catalunya. "És una xifra totalment insuficient si tenim en compte que hi ha unes 5.000 pastisseries i obradors", assegura la portaveu de l'entitat, Irene Puig.
L'associació ha posat en marxa la campanya "Jo també vull la meva mona", on infants celíacs demanen que els establiments incorporin elaboracions sense gluten. Per certificar que una pastisseria és apta per a persones celíaques, cal que el personal rebi formació i que se segueixin protocols per evitar el contacte creuat amb el gluten.
Quines són les mones més buscades?
El Gremi de Pastissers de Barcelona preveu mantenir les xifres de vendes de l'any passat, unes 800.000 unitats, amb possibilitat de superar-les.
Miquel Àngel Zaguirre, director del gremi explica que "és una tradició molt forta, els padrins ja fa setmanes que encarreguen la peça de xocolata"
"Cada cop més veiem com s'ha convertit en un objecte de regal, per a un amic, un familiar, un company"
Zaguirre explica com és el procés: "Una figura de xocolata s'elabora de forma individual. Es fa l'ou, es tempera la xocolata i hi ha prèviament un procés creatiu. Tot plegat pot durar unes 4 hores"

Pel que fa a les mones més buscades d'aquest any, Zaguirre explica que hi ha una gran demanda de personatges infantils com en Bluey, el Lilo i l'Stitch o la Vaiana, així com jugadors del Barça com Aitana Bonmatí o Lamine Yamal. "Les figures d'animals fetes amb ous de xocolata també continuen tenint molt èxit", afegeix.
Una altra modalitat que també està guanyant adeptes és la MIA, una figura de xocolata que representa una nena científica, aquest any arqueòloga, que va acompanyada d'un codi QR perquè els infants, abans de menjar-se'l, puguin entrar en una pàgina web sobre arqueologia amb textos i il·lustracions divulgatives. L'elaboració és fruit d'una col·laboració entre la Universitat de Barcelona i el Gremi de Pastisseria de Barcelona.
La millor mona de xocolata, a la Foix de Sarrià
La millor mona de xocolata d'enguany, segons el concurs que organitza l'agència especialitzada en gastronomia Sr y Sra Cake, es fa a la pastisseria Foix de Sarrià de Barcelona.
"La mona és un goril·la que té una expressió simpàtica i està tota feta amb ous. A més, no s'ha fet servir cap colorant. Tots els colors han estat obtinguts amb combinacions de xocolata blanca, amb llet, torrada i negra", explica el pastisser guanyador del premi, Joe Moretones.

- ARXIVAT A:
- Economia de butxacaGastronomia