
Les mones s'adapten als temps: d'Alexia Putellas a la tetamundi de Rigoberta Bandini
Les pastisseries calculen vendre 700.000 mones aquesta Pasqua i seran un 5% més cares que l'any passat
Els ous de xocolata, els pollets grocs i els plomalls de colors han tornat als aparadors de les pastisseries, que aquesta Pasqua compten vendre més mones i més grosses que l'any passat, quan hi havia restriccions de les trobades familiars.
Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, se'n vendran 700.000 a tot Catalunya i seran un 5% més cares, a causa de l'encariment de les matèries primeres i l'energia.
Entre les novetats, Alexia Putellas ha substituït Leo Messi en el món blaugrana de les figures que decoren el pastís. És una de les més demanades i és "extensible a tot l'equip de futbol femení del Barça", segons el pastisser i artista xocolater Christian Escribà.

Tampoc hi fallen els personatges clàssics de superherois, com Spiderman o Batman, la saga de "Star Wars" o els protagonistes de les pel·lícules de Disney o Pixar. I per als fillols més grandets, s'hi troben videojocs com el Forntnite o fins i tot el youtuber AuronPlay.
"Nosaltres fem 30 tipus de mones diferents perquè la mona va des dels 0 anys fins als 12 i 14, i els nens i les nenes tenen gustos diferents, i no és el mateix el que li agrada a un de 6 anys que a un de 12", diu Escribà.
Des de Mallorca, el pastisser Maties Miralles, de Marratxí, s'ha inspirat en la tetamundi que s'ha fet famosa pel tema de Rigoberta Bandini "Ay, mamá", que aspirava a representar Espanya al Festival d'Eurovisió.
"Cada vegada més, els padrins busquen mones creatives elaborades de forma artesanal", segons el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró, però també hi ha padrins que prefereixen la tradició més clàssica en molts llocs de Catalunya de la mona cristina, feta amb massa de brioix i amb tants ous durs damunt com anys tingui el fillol.
Campanya solidària amb Ucraïna
Moltes pastisseries catalanes s'han afegit a la campanya de la mona per la pau, i per cada mona que venguin donaran un euro a la fundació del cuiner José Andrés, World Central Kitchen, que és a Ucraïna gestionant l'alimentació de milers de persones.
Els gremis de pastisseria de Barcelona, Girona i Tarragona han impulsat aquesta iniciativa solidària per recaptar fons per a aquesta ONG durant aquesta Pasqua 2022.

Sense gluten ni lactosa
La pastisseria també s'ha anat adaptant a les necessitats diverses de la població i, quan arriba Pasqua, cada vegada hi ha més oferta de mones aptes per a celíacs i intolerants a la lactosa.
A mesura que ha crescut l'oferta, també ha augmentat la qualitat. "Abans les famílies agafaven un pastís petit per al fillol o la fillola amb intoleràncies, però ara ja en menja tota la família sense notar la diferència", diu Antoni Pons, pastisser de Celiadictos.
Quan la pastisseria va obrir, fa vuit anys, al barri de les Corts de Barcelona, va fer una vintena de mones, i aquesta Setmana Santa ha arribat a les 180.

Un altre dels problemes dels productes aptes per a cel·líacs és el preu, però aquest any s'ha aconseguit situar els pastissos en una forquilla de preus similar a la resta de mones, a uns 40 euros el quilo.
El següent repte se situa en les figures de xocolata sense gluten ni lactosa. Ara mateix el ventall de figures de xocolata a les mones és molt més ampli en la pastisseria tradicional, però el sector creu que els propers anys es resoldrà aquest desequilibri.
- ARXIVAT A:
- Alimentació