Les morts per opiacis als Estats Units van créixer pel tancament de fàbriques de cotxes
Planta de producció de la General Motors a Kansas

Les morts per opiacis als Estats Units van créixer pel tancament de fàbriques de cotxes

Un equip d'investigadors creu que la inestabilitat econòmica, unida a l'augment de prescripcions per pressions de les farmacèutiques, va contribuir a la crisi dels opiacis

Xavier DuranActualitzat

L'epidèmia de morts per sobredosi d'opioides als Estats Units va estar potenciada per factors d'inestabilitat econòmica. Segons un estudi publicat a la revista "JAMA Internal Medicine", als llocs on els darrers vint anys s'han tancat fàbriques d'automòbils hi ha hagut més morts per sobredosi.

Un equip nord-americà, encapçalat per Atheendar S. Venkataramani, del Departament d'Ètica Mèdica i Política de Salut de la Facultat Perelman de Medicina, a la Universitat de Pennsilvània, va crear una base de dades amb les principals plantes de fabricació d'automòbils a 112 comtats. El període estudiat va ser de l'any 1999 al 2016. Van anotar la data en què algunes plantes anaven tancant.

Dels 112 comtats, a 29 hi va haver tancament de plantes. Els autors no van limitar l'estudi al comtat on hi havia la fàbrica, sinó que van tenir en compte les zones properes on podien viure les persones que hi treballaven.

Després van creuar dades amb els morts per sobredosi d'opiacis i van constatar que, cinc anys després del tancament, la mortalitat per aquesta causa era un 85% superior als llocs on hi havia fàbriques que havien abandonat l'activitat. L'increment més important es donava en homes blancs no hispans d'entre 18 i 34 anys, seguits d'homes blancs no hispans d'entre 35 i 65 anys. Les dones joves blanques no hispanes també estaven molt afectades per l'augment de mortalitat.
 

Una crisi potenciada per l'economia

Els darrers anys, els Estats Units han viscut una vertadera epidèmia de morts per sobredosi d'opiacis. En alguns estats, com Virgínia de l'Oest, es parla d'una generació perduda per aquesta addicció. Al darrere hi havia la pressió i recompenses d'algunes empreses perquè els metges receptessin aquests analgèsics.

Això ha provocat demandes i, de moment, Johnson & Johnson va rebre una sanció de més de 572 milions de dòlars, imposada per un tribunal d'Oklahoma. 

Atheendar Venkataramani explicava així la relació que hi podia haver entre el tancament de les fàbriques i l'augment dels casos d'addicció i mort per sobredosi:

"Els principals esdeveniments econòmics, com el tancament de fàbriques, pot afectar la visió d'una persona sobre com serà la seva vida en el futur. Aquests canvis poden tenir un efecte profund en el benestar mental de la persona i poden, en conseqüència, influir en el risc d'abús de substàncies".

Els autors volen recalcar que el tancament de les plantes de producció no és l'única causa de l'augment de casos. Per ells, la raó principal és l'augment de prescripcions per part de molts metges a principis de segle. Però comenten que la facilitat d'accés a les drogues, juntament amb la crisi econòmica, podia dur més gent a prendre opiacis.

Per això, creuen que s'ha de prestar especial atenció als trastorns per substàncies d'abús a regions colpejades per canvis econòmics importants:

"Els resultats suggereixen que les mesures efectives per redirigir la crisi de sobredosis inclouria probablement intervencions per reduir la prescripció i l'accés a drogues il·legals, així com el diagnosi i tractament d'abús de substàncies a regions més afectades per canvis econòmics estructurals".

Així, subratllen la disminució de les oportunitats laborals com un factor més a tenir en compte per estudiar la crisi dels opiacis als Estats Units.

ARXIVAT A:
DroguesSalut
Anar al contingut