Les nenes de l'Afganistan es quedaran sense escola a partir dels tretze anys
Fins aleshores, els talibans obligaran les nenes a fer classe separades dels nens, i sempre amb una dona com a professora
Tot just fa un mes que els talibans van apoderar-se de l'Afganistan, però ha estat temps suficient per constatar el paper dominant que els homes tindran sobre les dones en l'autoproclamat califat islàmic.
El govern format íntegrament per homes ha decidit que les dones no puguin practicar esport i que s'hagin de quedar a casa, especialment aquelles que són treballadores, mentre s'estableix un protocol d'actuació per als soldats talibans, que no estan acostumats a tractar-les.
L'última mesura és, potser, encara més clarificadora respecte a les directrius talibanes en aquest sentit: des d'aquesta setmana, el Ministeri de la Dona s'ha convertit en el Ministeri de Promoció de la Virtut i Prevenció del Vici.
Ni a la feina ni a l'escola
Tot plegat forma part d'una política que pretén reduir el pes de la dona fins que sigui residual en la societat afganesa, com ja va passar l'última vegada que els talibans van governar el país, entre els anys 1996 i 2001.
Hi ha, però, dos sectors on les dones encara tenen permès anar a treballar: el de la sanitat i el de l'educació. Això sí, amb matisos.
Des de les escoles expliquen que els talibans van enviar una sèrie d'instruccions per WhatsApp, on es recollia l'obligatorietat de separar nens i nenes en classes diferents, i que les lliçons d'aquestes últimes les dirigís sempre una dona.
Nenes a una classe, nens a una altra aula
Sergi Roca Puntí (@sergirocap) September 16, 2021
Elles mai amb un professor
Els cursos de més de 12 anys, de moment suspesos
Regles obligades dels talibans#Kabul @CatalunyaRadio @Catinformacio pic.twitter.com/ECDLnxcBmm
La mesura més restrictiva per a les nenes és, paradoxalment, una que no s'ha explicitat com a tal. Els talibans han emès un comunicat on demanen a tots els professors homes i els estudiants amb tretze anys o més que assisteixin a classe.
D'aquesta manera, els talibans prohibeixen -sense verbalitzar-ho- la presència de nenes en escoles durant la Secundària, segons el sistema educatiu afganès.
És un moviment calcat al que ja van fer durant la dècada dels 90, quan no van emetre una prohibició formal, però van demanar que les nenes s'abstinguessin d'anar a l'escola fins que s'establissin unes condicions de seguretat millorades. Unes millores que mai es van implementar.
Els talibans no es refereixen a aquestes mesures com a prohibicions per evitar contradir els valors islàmics en què basen les seves polítiques, segons proclamen. I és que l'educació és un dels elements més valorats de l'islam.
Les dones no es queden callades
Davant d'aquest continu de mesures restrictives, les dones afganeses cada vegada aixequen més la veu. Ja ho van fer a principis de setembre davant del palau presidencial de Kabul.
Més enllà dels carrers, les dones també han protestat contra les restriccions talibanes a través de les xarxes socials. Utilitzant el hashtag #DoNotTouchMyClothes (No em toquis la roba), les afganeses han reivindicat els vestits tradicionals i la llibertat de portar la roba que desitgin.
In protest to the Taliban's dress code, I proudly share these photos in traditional Afghan attire. Vibrant, bright colors adorned with jewels #DoNotTouchMyClothes #AfghanistanCulture #AfghanWomen pic.twitter.com/z73hx9hrhQ
Wida Karim (@Wida_Karim) September 13, 2021
Durant l'últim període en què van governar, els talibans obligaven les dones a tapar-se completament, de cap a peus. De moment no s'han pronunciat al respecte, tot i que els membres del govern són pràcticament els mateixos que fa vint anys.
- ARXIVAT A:
- TalibansAfganistanIgualtat de gènere