Les nits d'hotel contractades a Barcelona cauen un 90% al juliol per la Covid
El sector hoteler només va donar feina a 13.000 treballadors a Catalunya durant aquest mes, un 63% menys que al juliol del 2019
El sector hoteler serà un dels grans damnificats econòmics de la crisi del coronavirus, i els números de la temporada turística ho certifiquen cada dia que passa.
Les dades del juliol, conegudes aquest dilluns, no són bones, ja que han registrat una forta caiguda respecte al mateix mes de l'any anterior.
L'estiu passat, els hotels catalans van facturar durant el juliol més de vuit milions de nits. Aquest any, no arriben als dos milions, una caiguda del 77%. El descens més gran el registra Barcelona amb un 89%.
En altres punts turístics, com les Balears o les Canàries, la caiguda també ha estat molt forta.
Hotels tancats
Molts hotels han continuat tancats, i els que han obert portes han funcionat amb menys ocupació. Això s'ha traduït també en menys personal contractat.
El juliol passat, el sector hoteler donava feina directa a 36.000 persones. Aquest any, només a 13.000, dos terços menys.
La caiguda de visitants estrangers penalitza sobretot els hotels de la ciutat de Barcelona, però també han anat a la baixa les nits d'hotel facturades a la Costa Brava, amb un descens del 66%, o la Costa Daurada, on cau un 80%.
Aquesta temporada ha girat més que mai al voltant del públic local. El mateix ha passat als Pirineus o les Terres de l'Ebre, on el negoci hoteler baixa segons les estadístiques, però la sensació és que el públic local s'hi ha abocat.
Barcelona, sota mínims
La caiguda en nombre de nits contractades a Barcelona ha estat del 89%, sobretot perquè molts hotels ja van tancar al mes de març.
Els establiments que van obrir amb la fi de l'estat d'alarma han anat tancant progressivament perquè no els sortia a compte ni per poder cobrir les despeses.
Els hotels tancats a Barcelona són més de 300 a tota la ciutat, 3 de cada 4. Alguns mantenen la previsió d'obrir a principis de setembre, però altres s'han fet enrere un cop vista l'evolució.
El turisme de la capital catalana és bàsicament internacional i això, en l'estiu de la Covid, ha passat factura. Una forta patacada que es tradueix també en llocs de treball.
Els preus cauen un 17%
Si l'any passat a Barcelona hi havia més de 15.000 persones treballant en hotels, aquest any són un 80% menys, és a dir que no arriben als 3.000 empleats.
A Catalunya, hi havia 36.000 persones treballant en establiments hotelers al juliol del 2019. Aquest any només han estat 13.000, un 63% menys.
Pel que fa als preus també s'ha notat el descens de la demanda, tot i que no amb la mateixa intensitat. De mitjana, els preus han baixat un 17% a Catalunya.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Turisme