La ministra de Sanitat, Carmen Montón, aquest dilluns arribant a la roda de premsa per donar explicacions sobre el seu màster a la URJC (EFE)
La ministra de Sanitat, Carmen Montón, aquest dilluns arribant a la roda de premsa per donar explicacions sobre el seu màster a la URJC (ccma )
Madrid

Les notes del màster de Carmen Montón es van manipular de manera irregular

La ministra ho ha admès implícitament, però afirma que no en tenia coneixement. El govern espanyol i el PSOE de moment li donen suport

RedaccióActualitzat

Malgrat les explicacions que va donar aquest dilluns la ministra de Sanitat, Carmen Montón, el cas del seu màster a la URJC no està pas tancat.

Aquest dimarts el digital Eldiario.es insisteix que Montón va aconseguir-lo de manera irregular i aporta una nova prova: un document que certifica que el novembre del 2011 es van fer canvis irregulars en el seu expedient acadèmic.

Montón va assegurar aquest dilluns que va completar el curs el juny del 2011 quan va presentar el treball de final de màster, el TFM. Però, segons assegura el digital, llavors encara tenia, com a mínim, una assignatura pendent, qualificada com a "no presentat".

No podia presentar el treball al juny

Això convertiria en irregular que el juny mateix presentés el TFM, com va assegurar Montón que va fer, perquè cal tenir totes les assignatures superades per poder-ho fer.

 

Segons el digital, doncs, quan el màster ja estava tancat, algú va entrar de manera irregular al sistema informàtic i va canviar el "no presentat" per un "aprovat". Aquest seria el motiu que el títol constés en el curs 2011-2012 en comptes del 2010-2011.

No es podia fer a distància

A part d'això, el màster no es podia fer en modalitat a distància, com va assegurar la ministra en la roda de premsa d'aquest dilluns: en cap dels documents disponibles es preveia aquesta possibilitat, i els responsables no podien fer excepcions.

A més, Eldiario.es assegura que la ministra no ha pogut acreditar cap dels treballs que va fer per a les assignatures ni tampoc cap contacte directe amb els professors del màster.

També insisteix que una professora assegura que la seva assignatura constava com a convalidada, cosa que Carmen Montón va negar rotundament.

Notícia relacionada - Pablo Casado, sobre el màster de Carmen Montón: "No faré el que em van fer a mi"

La URJC admet les manipulacions

Aquest mateix dimarts al matí, la Universitat Rey Juan Carlos, la URJC, institució en la qual Montón va fer el màster, ha admès que el seu expedient es va canviar de manera irregular.

En un comunicat, la URJC reitera que està investigant les activitats acadèmiques de l'Institut de Dret Públic, entre les quals el màster d'estudis interdisciplinars de gènere que va cursar la ministra.

Segons asseguren, estan revisant el seu cas "assignatura per assignatura":

"En el cas de Montón s'està revisant el seu expedient assignatura per assignatura per emmarcar en quin context s'han produït els canvis de notes que ha constatat la inspecció."

Aquest canvi en l'expedient recorda el que va fer una funcionària de la URJC en el del màster de Cristina Cifuentes.

Notícia relacionada: La jutge veu indicis de delicte en el màster de Casado i eleva el cas al Suprem

Montón diu que no ho sabia

La ministra ha admès implícitament aquest dimarts l'existència de les irregularitats, però ha assegurat que no en tenia coneixement.

En una entrevista a l'emissora de ràdio Cadena SER, Montón ha dit que ningú la va avisar que tingués una assignatura pendent, i que té la consciència tranquil·la:

"Tinc el certificat de notes i hi consten totes les assignatures superades. Si ara hi ha hagut una modificació que escapa al meu coneixement no és la meva responsabilitat. Si tingués una explicació l'hi donaria."

"De tot el que pugui haver passat a la universitat no en soc responsable i no veig just que se m'imputi a mi, perquè aquest no és el màster de Montón, és el màster al qual m'apunto per fer millor el que tenia entre mans."

La ministra ha afegit que no té previst dimitir perquè ho consideraria una decisió "injusta" i ha assegurat que té tot el suport de Pedro Sánchez i de la vicepresidenta Carmen Calvo.

 

Ábalos: "Plena confiança"

El secretari d'organització del partit i també ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha estat el primer membre del govern a expressar el seu suport públicament a Montón.

Ábalos ha dit que ho feia en nom del partit i també del govern:

"Tenim plena confiança en la trajectòria de la ministra i en que la seva actuació en relació a aquest màster va ser sempre amb la vocació d'enriquir els seus coneixements."

"Ho va fer amb la millor intenció, seguint les directrius que li van establir des de la pròpia direcció del curs."

De tota manera, Ábalos ha evitat descartar completament que Montón acabi dimitint. També la ministra de Justícia, Dolores Delgado, li ha expressat un tímid suport, però altres ministres, com la d'Hisenda, María Jesús Montero, la d'Economia, Nadia Calviño i el d'Exteriors, Josep Borrell, han evitat valorar el cas.

 

Poc abans d'Ábalos, Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE, també l'ha defensada i ha assegurat que compareixerà al Congrés per explicar-se:

"És una persona seriosa i rigorosa que ha demostrat que va fer en tot moment allò que se li va demanar i que no va exigir cap tracte de favor. Ella no és conscient d'haver-ne tingut, sinó que va fer el que li exigia la universitat."

"Diferències brutals"

Lastra ha assegurat que aquest cas "no té res a veure" amb el del màster de Pablo Casado, en el sentit que en aquest sí que hi va haver tracte de favor.

Per la seva banda, fonts del PP han assegurat just el contrari: que hi ha "diferències brutals" entre els dos casos, perquè en el màster de la ministra hi ha hagut falsificació de les notes.

Aquestes fonts també han assegurat que Casado no demanarà la dimissió de Montón. A més, han negat que, si arriba, això hagi d'afectar el líder del PP.

Anar al contingut