Les noves normes de Facebook i Instagram admeten insults contra homosexuals i trans

Mark Zuckerberg canvia les normes de Meta i fa un nou pas cap als postulats d'Elon Musk i Donald Trump

Actualitzat

Mark Zuckerberg avança implacable en el seu gir cap a postulats propers a Elon Musk i qui serà de nou el president dels Estats Units, Donald Trump.

A més de seguir el camí de Twitter eliminant els verificadors de continguts, el col·lectiu LGTBIQ+ alerta ara que les noves normes de les xarxes socials de Meta --amb Facebook i Instagram al capdavant-- obren la porta de bat a bat als insults contra el col·lectiu.

Des de l'actualització del dia 7 de gener, Meta admet que a les seves xarxes es faci referència a qüestions de gènere o orientació sexual com una "malaltia mental o anormalitat", "basant-se en discursos polítics i religiosos sobre transgènere i homosexualitat".

Permet, també, l'ús "informal" de paraules com ara "weird" (estrany) per referir-se als membres d'aquests col·lectius.

A més, les noves regles impacten de ple contra els drets i les llibertats de les dones, perquè s'accepta que els usuaris neguin el seu dret --o el dels homosexuals-- a treballar en alguns àmbits:

"Permetem contingut que argumenti a favor de limitacions basades en el gènere per les feines militars, policials i d'ensenyament. També permetem el mateix contingut referint-se a l'orientació sexual, quan el contingut es basa en creences religioses."

Meta és l'empresa matriu de les xarxes Facebook i Instagram (iStock)

Els europeus, que presentin una sol·licitud

Amb aquestes modificacions, l'empresa de Zuckerberg s'enfronta directament a la legislació europea, com el Paquet de Serveis Digitals (DSA), en virtut de la qual podria ser multat amb un 6% dels seus ingressos per no eliminar contingut il·legal, com ara discursos d'odi.

En un afegitó a baix de tot de les normes, Meta intenta cobrir-se amb una frase que convida els usuaris europeus a espavilar-se ells mateixos i presentar una sol·licitud d'eliminació si creuen que se'ls ha vulnerat algun dret:

"Si sou un usuari de la Unió Europea i veieu contingut que creieu que infringeix les lleis sobre incitació a l'odi al vostre país, podeu enviar una sol·licitud d'eliminació legal a Facebook o Instagram."

Meta diu que continuarà eliminant les publicacions que infringeixen la llei, però Zuckerberg va reconèixer la setmana passada que els canvis en els filtres de contingut suposen que "atraparem menys coses dolentes".

Això també xocarà de ple amb la nova llei de seguretat en línia britànica, que entrarà en vigor al març i exigeix a les plataformes que moderin els continguts abusius, basats en la raça, religió, sexe, orientació sexual, discapacitat o canvi de gènere.

Comentaris incendiaris i salut mental

Amb les noves normes, els creadors de contingut del col·lectiu LGTBIQ+ temen que s'estengui un llenguatge més incendiari i es pugui arribar a silenciar-los o perjudicar la seva salut mental.

Eugeni Rodríguez, que és el president de l'observatori contra l'LGTBI-fòbia, alerta que la decisió de Zuckerberg és "absolutament irresponsable" i "obre la porta al que ja era una claveguera de l'odi":

"L'odi, en qualsevol de les seves versions, no pot pervertir les comunicacions a les xarxes socials. Parlem de donar via lliure a l'odi i la discriminació."

Des dels Estats Units, també ho alerten representants d'empreses de representants com The Postcard Agency, de Beverly Hills. "Les noves polítiques de Meta donen llum verda als usuaris per compartir retòrica d'odi contra les persones LGTBIQ+", remarca en declaracions a Reuters el director general de la companyia, Jonathan Ochart.

Meta va canviar les regles dimarts de la setmana passada (Unsplash/Dima Solomin)

Scott Seitz, director general de SPI Marketing a Guilford, creu que els canvis alimenten un discurs que pot tenir greus repercussions per al benestar emocional dels membres de diversos col·lectius:

"Les conseqüències seran devastadores: augment de les taxes de suïcidi, i delictes d'odi i discriminació generalitzada contra dones i comunitats diverses."

Encara que alguns creadors de continguts del col·lectiu LGTBIQ+ també hi veuen una oportunitat perquè l'algoritme els doni més repercussió, veus del sector alerten que a les marques que patrocinen els influencers no els agrada invertir en plataformes "que puguin perjudicar veus marginades".

En aquest sentit, algunes agències dels Estats Units i d'arreu d'Europa, especialment les centrades en la representació LGTBIQ+, han aconsellat als creadors que desactivin els comentaris a les seves publicacions per protegir-se, i també els aconsella que comencin a diversificar-se cap a altres xarxes socials o plataformes que controlin ells mateixos, com ara els blocs personals.


El gir de Zuckerberg

El canvi en els criteris de Meta suposa una fita més en el gir de 180 graus dels ideals de Mark Zuckerberg, que sempre havia apostat pel compromís amb la moderació activa de continguts.

De fet, Trump l'havia amenaçat de tancar-lo a la presó pel suposat biaix de les seves plataformes i per haver conspirat contra ell durant les últimes eleccions, però sembla que ja han fet les paus. De fet, s'han reunit diverses vegades.

Meta va donar diners per la campanya del nou president nord-americà, i ara també s'ha rascat la butxaca per invertir un milió de dòlars per la seva investidura. A l'acte, per cert, hi assistirà Zuckerberg.

Trump i Zuckerberg han acostat posicions els últims anys (Europa Press/Twitter)
ARXIVAT A:
TecnologiaFacebookInstagramLGTBIQ+Xarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut