
Arrenca la campanya de la renda 2024: novetats i calendari
A partir d'aquest dimecres ja es pot presentar la declaració per via telemàtica
Jordina Molas Salort
Periodista de la secció d'Economia de TV3 especialitzada en banca i finances
@jordinamolasAquest dimecres, 2 d'abril, comença la campanya de la renda. Els contribuents ja poden consultar l'esborrany, les dades fiscals i presentar la declaració de la renda per internet.
Qui prefereixi tenir l'ajuda de l'Agència Tributària haurà d'esperar fins al 6 de maig, que és quan començarà l'atenció telefònica. I qui vulgui anar a les oficines, de manera presencial, serà a partir del 2 de juny. Aquests són els principals dies del calendari de la campanya de la renda, que acabarà el 30 de juny.

Aquesta campanya, per primera vegada, si la declaració surt a pagar, es podrà fer amb Bizum.
Qui està obligat a presentar la declaració de la renda?
Aquest any, hi ha hagut una mica de confusió amb qui està obligat a presentar-la per uns estira-i-arronses dins del govern espanyol.
Han de presentar la declaració de la renda tots aquells que cobren més de 22.000 euros d'un sol pagador. I s'ha elevat el límit exempt de declarar a 15.876 euros si es tenen dos o més pagadors. En aquest cas, la suma del que s'ha cobrat entre el segon o més pagadors ha de superar els 2.500 euros.
I ha de quedar clar que qui hagi cobrat només el salari mínim interprofessional (SMI) no l'ha de presentar. L'acord entre el Ministeri de Treball i el d'Hisenda no s'aplica en aquesta campanya de la renda.
I tampoc estan obligats a presentar-la els aturats, com a condició per continuar cobrant l'atur, com s'havia dit.
Atenció amb les ajudes a l'eficiència energètica: algunes tributen
Les ajudes relacionades amb la millora i eficiència energètica es continuen aplicant: les del vehicle elèctric i els seus endolls i carregadors; pel canvi de finestres i tancaments per millorar l'eficiència energètica de la llar, i per les plaques fotovoltaiques.
Des del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya recomanen comprovar quin tipus d'ajuda s'ha demanat, perquè n'hi ha que tributen i d'altres, no.
Per exemple, les del pla Moves sí que tributen i les que venen dels fons europeus Next Generation, no.

Un cop s'hagi aclarit això, Carme Elena, ponent de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors, avisa que, si s'ha cobrat la subvenció durant l'any passat, s'ha de sumar a la base general, i això s'ha de tributar: "Pot passar que ens obligui a tributar amb tot el que guanyem".
"Si nosaltres tenim una tributació alta pel nostre sou, estem afegint tota aquesta quantitat al nostre sou. Per tant, si saltem de tram, pagarem més de tot."
També ho han de tenir en compte les comunitats de veïns que hagin demanat ajudes per fer reformes a l'edifici. En aquest cas, al president de l'escala se li gira feina, perquè haurà de comprovar si la subvenció que han cobrat tributa o no. I si és que sí, s'haurà de repartir entre els veïns en funció del coeficient de cada pis i cada veí l'haurà d'incorporar a la seva declaració.
Deduccions per lloguer
En el camp de l'habitatge, els propietaris que tinguin pisos de lloguer en zones tensionades podran beneficiar-se de reduccions a la declaració de la renda.
Elena explica que Catalunya és l'única comunitat on l'any passat s'havien declarat zones tensionades, així que és l'únic lloc on els propietaris es podran deduir "sobre el rendiment net, entre un 50% fins a un 90, que són importants". El que s'ha de tenir en compte és que són per contractes fets a partir del 26 de maig del 2023.
Els llogaters també poden accedir a algunes deduccions autonòmiques, com, per exemple, els joves de menys de 32 anys o si s'és viudo o viuda, o haver estat a l'atur més de 183 dies.

Un respir per als mutualistes
Després de rectificacions i canvis fins a última hora, el govern espanyol, dijous, va fer marxa enrere i, al final, tots aquells pensionistes que tenien una mútua entre 1967 i 1978 podran cobrar d'un sol cop tot el que van pagar de més.
La vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar que s'haurà de confirmar la reclamació, però que ho pagaran tot aquest any.
Pagaments amb Bizum, Wallapop i altres plataformes per internet
Com ja ha passat els últims anys, els pagaments amb Bizum tributen si serveixen per pagar activitats i serveis. Hisenda no posa límit als pagaments fets, però sí que controlarà què s'està pagant.
La gestora Carme Elena també avisa que aquest any a les dades fiscals sortiran els pagaments fets a plataformes de segona mà, com Wallapop o Vinted. En aquest cas, si es ven roba de segona mà o objectes personals, no s'han d'incloure a la declaració de la renda. Però Elena alerta que s'hauran de declarar "si el que s'ha venut són objectes de valor o de col·leccionista, com un rellotge o una bossa de marca, i se n'ha obtingut un guany".
Com els últims anys, Hisenda farà un seguiment de totes les operacions que s'han fet amb criptomonedes. I s'ha de recordar que tributen com a pèrdues i guanys patrimonials.

Més beneficis fiscals per a les donacions
I aquest any hi ha canvis en les deduccions per les donacions, amb millores en els beneficis fiscals. En aquesta campanya, els donatius que s'hagin fet a entitats sense ànim de lucre, com podrien ser a La Marató de TV3 o a entitats socials, es podran desgravar un 80% sobre els primers 250 euros de donatius, mentre que, fins ara, era sobre els 150 euros.
S'ha de tenir en compte que a les dades fiscals no apareixen les deduccions autonòmiques i, per això, des del Col·legi de Gestors recomanen revisar si es té dret a alguna deducció. Aquí, a Catalunya, hi entrarien les deduccions per naixement d'un fill, pel pagament d'interessos de préstecs per a estudis de màster i doctorat o per donatius a determinades entitats.