Kumi Naidoo, director executiu de Greenpeace

Les ONG veuen l'acord com una victòria moral, però demanen més concreció

Segons les ONG, la transició de les energies fòssils a les netes es preveu massa llarga i, mentrestant, els països en primera línia de l'impacte de l'escalfament global en patiran les conseqüències
Actualitzat

El text final de l'acord sobre canvi climàtic, després de dues setmanes de negociacions intenses, ha suscitat nombroses reaccions entre les ONG. La sensació general, però, és que ara comença la lluita per fer complir els objectius.

Comencem per la més visible: Greenpeace. Kumi Naidoo, director executiu de Greenpeace, ha reconegut que l'acord pot ajudar a desencallar la crisi climàtica, però no el veu satisfactori per als que estan en primera línia de l'impacte de l'escalfament global.

"El text transpira injustícia. Els països que han originat el problema han promès molt poca ajuda a les poblacions que estan a la primera línia dels desajustos climàtics, que ja estan perdent els seus mitjans de subsistència i la vida."

Però admet que l'acord reconeix, finalment, la responsabilitat dels combustibles fòssils en el canvi climàtic:

"Aquest acord posa la indústria del combustible fòssil al costat equivocat de la història. Inclou una nova obligació de limitar l'increment de la temperatura a un grau i mig. Només aquest número i el nou objectiu d'emissions zero de cara a la segona part del segle provocarà consternació als consells de direcció de les empreses del carbó i als palaus dels països exportadors de petroli. Ara arriba la gran tasca del segle: com complim aquest objectiu?"

Tim Gore, d'Oxfam, també coincideix que és un acord que no ha tingut prou en compte els interessos dels més pobres. Creu que el fet de tenir com a objectiu contenir l'escalfament en 1,5 ºC "és una victòria moral important", però que necessita "un augment de l'acció els pròxims anys".

Gore també ha lamentat que no quedi clar com es finançarà l'adaptació a les conseqüències de l'escalfament.

Per Bill McKibben, de l'ONG 350.org:

"Tots els governs semblen reconèixer que l'era de les energies fòssils s'ha d'acabar. I s'ha d'acabar aviat. Però el poder de la indústria dels combustibles fòssils es nota en el text, que retarda tant la transició, que ja s'hauran produït immensos danys climàtics".

Samantha Smith, de WWF, també destaca que ara el que es necessita són accions per reduir les emissions i més diners per a l'adaptació. Creu que abans del 2020 s'haurien de fixar objectius més ambiciosos.

 

 

 

 

 

 

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut