Barcelona

Les opcions per al referèndum després del dictamen del Consell de Garanties

RedaccióActualitzat

La majoria independentista de Junts pel Sí i la CUP té tres opcions després que el Consell de Garanties ha rebutjat el compromís del govern per finançar el referèndum.

  1. Suprimir la disposició addicional 31a que fa referència explícita al referèndum
  2. Canviar el redactat a través d'una esmena parlamentària
  3. Mantenir el text intacte, ja que les decisions del Consell de Garanties Estatutàries no són vinculants

Dilluns, les executives dels partits decidiran quin camí prendre.

Què afecta el dictamen del Consell de Garanties?

Aquesta disposició addicional 31a no disposa de cap xifra econòmica. És més aviat un posicionament polític que la CUP va exigir com a condició al govern per aprovar els pressupostos. De fet, als cupaires no els sorprèn la decisió d'aquest organisme, però afirmen que el referèndum es farà igualment perquè aquest és el compromís del Parlament i un mandat popular.

Els diners per fer-lo, 5,8 milions d'euros, estan en les partides destinades a processos electorals i consultes populars, i aquestes no han estat qüestionades pel Consell. Per tant, el govern no varia el seu full de ruta.

Ciutadans, PSC i PP afirmen que el referèndum no es pot fer i amenacen d'arribar, si cal, al Constitucional. De fet, coincideixen a destacar –com també el govern espanyol– que no ha estat aquest organisme, sinó el Consell de Garanties Estatutàries, el que ha afirmat que la disposició addicional sobre el referèndum és inconstitucional.

El portaveu de l'executiu de Rajoy ha tornat a fer una crida al diàleg al govern de la Generalitat i a fer cas de la llei, de la seva pròpia llei, diu Méndez de Vigo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut