La protesta dels transportistes s'intensifica: s'hi sumen més patronals
Reclamen al govern espanyol "mesures efectives i suficients" per solucionar la crisi mentre la segona setmana d'aturada comença amb marxes lentes de camions
L'aturada al sector del transport es complica: algunes grans patronals del transport han decidit sumar-se a l'aturada dels petits transportistes per la falta de concreció de les ajudes promeses pel govern espanyol.
La subvenció al gasoil anunciada pel govern espanyol aquest dilluns a la tarda per acabar amb les protestes dels transportistes no ha convençut, ni de lluny, tot el sector.
Després d'una llarga reunió amb el Comitè Nacional del Transport per Carretera, la ministra de Transports ha ofert unes ajudes equivalents a 500 milions d'euros per compensar l'encariment dels combustibles.
Però tot i que la proposta ha rebut el vist-i-plau d'aquest òrgan consultiu, una de les grans patronals que hi ha representades, Fenadismer, se n'ha desmarcat ràpidament i ha anunciat que se suma a les aturades, perquè considera que les mesures no són prou concretes.
Fenadismer, Fetransa i Feintra han explicat que "la falta de concreció de les mesures" per part del govern espanyol "no permet, per ara, reprendre l'activitat del transport de mercaderies per carretera". Reclamen saber si els 500 milions arribaran a la butxaca de tots els camioners i en quina quantitat se subvencionarà el litre de gasoil.
El mateix han fet altres patronals, així com la Plataforma per a la Defensa del Transport de mercaderies, que ha convocat les aturades dels últims dies i que ja ha anunciat que les mantindrà.
Amb aquesta plataforma no s'hi ha volgut a asseure a negociar el govern espanyol, perquè no la considera una interlocutora vàlida.
La ministra Raquel Sánchez ha defensat que les mesures proposades pel govern espanyol són suficients i segueixen les mesures que s'han adoptat en altres països com a França, Itàlia i Portugal i que "aplicarem una bonificació en el preu del gasoil professional perquè aquesta mesura tingui un impacte real i efectiu i vagi directament als transportistes."
En canvi des de Fenadismer, el seu president Julio Villaescusa, ha assegurat en una entrevista a la SER que no s'està concretant com es pal·liarà aquesta situació que qualifica de "penúria econòmica". Diu que els països del nostre entorn com Itàlia, França o Portugal ho estan fent i "tenen el mateix temps que té el govern espanyol".
La bonificació del gasoil s'aplicarà a partir de l'1 d'abril i s'ha de concretar divendres en una nova reunió. El govern espanyol però ja ha avançat que descarta tocat la fiscalitat i rebaixar l'IVA.
Marxes lentes
Aquest dilluns l'aturada indefinida o vaga de transportistes a tot Espanya ha entrat en la segona setmana, a Catalunya amb marxes lentes de camioners a les carreteres.
A Barcelona la plataforma convocant ha organitzat una marxa lenta a les rondes en què han participat desenes de camioners, que han ocupat un carril amb els seus camions.
Mentre el conflicte és lluny de resoldre's, aquest dilluns s'han reunit en el Comitè Nacional del Transport per Carretera amb la ministra de Transports, Raquel Sánchez, i també amb la vicepresidenta Nadia Calviño i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
Els empresaris representats en aquest comitè els han reclamat subvencions o ajudes directes o altres mesures per compensar la pujada dels carburants a canvi de mantenir el rebuig a l'aturada.
La vicepresidenta ha insistit aquest dilluns al matí que el govern espanyol no adoptarà mesures per afrontar la crisi d'Ucraïna fins al dia 29 de març, després del Consell Europeu.
"Ni som radicals ni som d'ultradreta"
Els responsables de la plataforma convocant estan contents amb els efectes que estan aconseguint: Miguel Ángel Maqueda, portaveu a Barcelona, ha reivindicat el seu paper:
"Es tracta que, tant que informa la ministra que som una minoria, demostrar que no som una minoria ni som uns radicals ni som de la ultradreta, són uns feixistes per fer aquestes acusacions. El que estem demostrant és que no som pocs, i que mostrem pacíficament a la societat la gent que som."
Reclamen reunir-se amb la ministra de Transports, i per això s'estan esforçant a organitzar mobilitzacions per reivindicar-ho. Aquest dilluns al matí també han sortit de Manresa en una altra marxa lenta en direcció a Barcelona per la C-55 i l'A-2:
Marxa lenta dels transportistes des de #Manresa a #Barcelona per la C-55 i l'A-2 per protestar per l'increment del preu del combustible. Un dels camioners ens explica com a exemple que un viatge fins a Bilbao avui costa gairebé el doble que fa un any. @324cat pic.twitter.com/pEQqPjn0ry
Núria Bacardit (@nurbacardit) March 21, 2022
Omplir el dipòsit, de 600 a 900 euros en un mes
Els transportistes es queixen que la pujada dels carburants ha empitjorat encara més les condicions del sector, i que omplir un dipòsit de gasoil ha pujat de 600 a 900 euros en un mes.
També els sindicats majoritaris comencen a canviar el discurs respecte a aquesta aturada: aquest dilluns el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha dit que té "raons objectives":
"El malestar és evident que hi és i a partir d'aquí el que el govern espanyol ha de plantejar és un pla econòmic a curt, mitjà i llarg termini que sigui convincent."
Sordo ha afegit que això ha de permetre un acord amb "les organitzacions representatives", i s'ha queixat que no hi hagi sindicats en la reunió entre empresaris del transport i el govern espanyol.
Continua la negativa del govern espanyol a reconèixer la Plataforma
Mentrestant, aquest govern continua negant-se a reconèixer com a interlocutors els representants de la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport, que ha convocat l'aturada indefinida.
El balanç de la setmana passada, amb un seguiment desigual arreu d'Espanya, és que a un mercat majorista com Mercabarna hi va arribar una tercera part menys de les mercaderies habituals.
44 membres de piquets detinguts
Aquest dilluns, el que ha fet també balanç és el Ministeri de l'Interior: ha dit que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut 44 persones i n'investiga 377 més en els incidents que hi ha hagut durant els 8 dies d'aturada.
També que patrulles d'aquests 2 cossos han fet d'escorta de gairebé 1.900 combois de camions amb mercaderies de primera necessitat.
Membres del govern espanyol, com el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska o Raquel Sánchez, atribueixen des de fa dies actituds violentes als piquets de la Plataforma.
- ARXIVAT A:
- MobilitatAlimentació