Brussel·les dona un toc d'atenció a Espanya per les pensions
Les pensions s'apugen un 0,9% a partir de l'1 de gener del 2021
Madrid

Les pensions pugen el 2021, però s'allarga la vida laboral

L'edat legal de jubilació s'incrementa fins als 66 anys el 2021 i s'anirà allargant gradualment fins a arribar als 67 anys el 2027

RedaccióActualitzat

Els pressupostos del 2021, aprovats definitivament el 23 de desembre, inclouen un increment del 0,9 per cent per als pensionistes. L'increment, però, no és sostenible a llarg termini segons els experts, si no va de la mà d'un augment de les cotitzacions. Es preveu que aquest desajust es vagi agreujant els pròxims anys, amb menys treballadors en actiu pagant les jubilacions d'una generació més nombrosa.

Concepció Patxot, professora del Departament d'Economia de la Universitat de Barcelona i investigadora de l'institut de recerca BEAT (Barcelona Economic Analysis Team) adverteix que no es pot seguir incrementant les pensions si els salaris no augmenten en la mateixa proporció:
 

"És un increment de les pensions per sobre de la inflació, que ha sigut negativa. Per tant estem produint un fenomen que ja fa anys que es produeix a Espanya: que les pensions pugen més que els salaris. No podem mantenir indefinidament un increment de les pensions si els salaris, que són la font del finançament, no pugen al mateix ritme".

 

Una vida laboral cada vegada més llarga

A partir de l'1 de gener, l'edat legal s'incrementa fins als 66 anys i s'anirà allargant fins a arribar als 67 el 2027, com es va pactar amb la reforma del 2011. La llei preveu excepcions, com ara que podran seguir jubilant-se amb 65 anys els treballadors que hagin cotitzat 37 anys i tres mesos.
 

"És una manera d'ajudar a fer que el sistema tingui més ingressos i menys despeses, bàsicament. Té tot el sentit perquè el sistema de pensions es va introduir quan la gent començava a treballar més jove i després es jubilava i vivia uns quants anys. Ara tenim una esperança de vida en pensió de 20 anys, o sigui té tot el sentit del món treballar uns anys més."

L'edat legal de jubilació s'incrementa fins als 66 anys el 2021 i arribarà als 67 el 2027


L'esborrany de la reforma del sistema de pensions que el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha presentat als agents socials aprofundeix en aquesta línia. Segons el document que ha fet arribar als sindicats, Escrivá vol premiar aquells que allarguin la vida laboral, i apujar-los la pensió un 4% per cada any que treballin de més.

També s'intenta suprimir la jubilació forçosa i permetre que aquells empleats que han arribat a l'edat legal per jubilar-se puguin mantenir el lloc de feina de forma voluntària.    
 

El 2021, per calcular la pensió es tindran en compte els últims 24 anys treballats i el 2022, els darrers 25

Al marge del que finalment es pacti, el que és definitiu és que, aquest 2021, per calcular la pensió es tindran en compte els últims 24 anys de la vida laboral. És una reforma que també s'ha aplicat de forma progressiva i que acabarà l'any vinent, quan es computin els darrers 25 anys.

Fa unes setmanes es va filtrar la intenció del ministre Escrivá d'allargar aquest període fins als 35 anys, però finalment la mesura no s'ha inclòs en el document enviat als sindicats.

Col·lectius en defensa de les pensions contra algunes de les recomanacions del Pacte de Toledo (EFE / Ballesteros)


Contra el Pacte de Toledo

Aquest dimarts, col·lectius de jubilats convocats per la Coordinadora General de Pensionistes de Madrid s'han manifestat davant el Congrés dels Diputats contra la reforma del sistema de pensions que prepara el govern espanyol i contra les recomanacions del Pacte de Toledo. Rebutgen l'ampliació del període de càlcul de les pensions i reivindiquen un sistema de pensions públic en ple debat sobre la seva sostenibilitat.
 

 

 

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut