Les persones cegues podran "veure", amb les mans, la torre de Maria de la Sagrada Família
- TEMA:
- Sagrada Família
Les persones cegues o amb discapacitat visual ja podran gaudir de la torre de Maria de la Sagrada Família, instal·lada el passat mes de desembre. És gràcies al grup social ONCE, que ha finançat una maqueta tàctil de la torre i l'ha cedit al temple.
La peça, construïda a escala 1:25, ja s'ha traslladat i inaugurat a l'Espai Gaudí amb l'objectiu de facilitar el seu coneixement arquitectònic a persones amb discapacitat visual.
Durant la seva inauguració, s'han destacat els elements de relleu i textures tan característiques, construïts al taller Grau Alcázar a partir de diversos materials com resines de polièster, metacrilat i llautó.
Joan Josep Omella, cardenal i arquebisbe de Barcelona, ha recalcat la importància d'acollir a totes les persones en totes les activitats, com ara d'oferir una visita del temple tan completa com sigui possible a grups que no la poden veure.
I no només això, sinó que el col·lectiu podrà anar més enllà i palpar cada un dels detalls de l'obra de Gaudí, percebent detalls de forma encara més profunda que la resta d'usuaris, que fins ara només l'han pogut gaudir visualment.
La responsable de serveis socials d'ONCE Catalunya, Dolors Luna, ha estat una de les primeres usuàries a tocar la maqueta.
"Que jo tingui cada part en tàctil em dona una informació que d'una altra forma seria impossible que estigués al meu abast."
Dolors Luna ha afegit que "Les exposicions s'han de projectar per a tota la població: gent gran, nens petits, persones amb discapacitat..." i que "només d'aquesta forma serien plenament accessibles".
Futura peça estrella del museu
La visita de la maqueta estarà oberta per a tothom que vulgui gaudir de "sensacions tàctils", a banda de les visuals.
El director general de la Fundació ONCE, José Luis Martínez Donoso, ha avançat que és només la primera peça del conjunt previst. A més, també ha explicat que creu que el públic que no forma part del col·lectiu a qui va adreçada aprofitarà per tocar-la i notar tots els seus detalls.
"Tindrem en un futur una rèplica total de la Sagrada Família en aquest museu."
Donoso s'ha compromès a continuar treballant per la inclusió, així com en la continuïtat de la resta de col·laboracions. "La inclusió no seria real si no estiguéssim en tots els escenaris: l'oci, l'esport i també el culte".
La mostra anirà acompanyada d'un text en braille que s'incorporarà a l'audioguia descriptiva i, per tant, la visita encara serà més completa.
- ARXIVAT A:
- Sagrada Família Arquitectura