Les persones d'entre 66 i 79 anys, fora de les franges de vacunació actuals

No entren a la nova franja d'edat amb què es permet vacunar amb AstraZeneca, entre els 60 i 65 anys, ni tampoc en tenen més de 80, franja per a la qual es reserven les dosis de Pfizer
Laura Galan Actualitzat
TEMA:
Vacunes

El col·lectiu de persones en edats compreses entre els 66 i els 79 anys, un dels de més risc, haurà d'esperar, o bé que s'elimini el topall d'edat de la vacuna d'AstraZeneca o bé que arribin més vacunes de Pfizer.

Fins ara, de Pfizer, n'han arribat més de 900.000, que s'han posat al personal sanitari, a les persones que estan a les residències, als grans dependents i també als més grans de 80 anys.

De la vacuna de Moderna, és de la que menys dosis n'han arribat, unes 100.000, que s'han posat a personal dels hospitals, als pacients trasplantats i als malalts oncològics.

Per últim, de la vacuna d'AstraZeneca n'han arribat més de 330.000 dosis, que es posen als col·lectius essencials, com docents, cossos policials, funcionaris de presons o bombers. Fins ara, amb AstraZeneca només es vacunaven parsones que tenien fins a 55 anys, però el topall d'edat s'ha aixecat fins als 65. Salut prioritza aquests dies vacunar la població general d'entre 60 i 65 anys.

 


D'aquesta manera, les persones d'entre 66 i 79 anys no entren a la nova franja d'edat amb què es permet vacunar amb AstraZeneca, entre els 60 i 65 anys, ni tampoc en tenen més de 80, franja per a la qual es reserven les dosis de Pfizer.

"Són persones que porten una vida activa, que tenen interaccions i que, per tant, són persones amb risc de poder-se contagiar", afirma la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins.

En aquests moments la mitjana d'edat de les persones que estan a l'UCI és de 65 anys.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es manifesta partidari de trencar el topall d'edat d'AstraZeneca: "Polònia i nosaltres som els únics que tenim topall a 65."

A més a més, aquest límit d'edat ha provocat que el 70% dels docents, majoritàriament joves sans, estiguin vacunats; mentre que a només un 30% dels majors de 80 anys que no viuen en una residència els l'han posada.

Ara, com que les dosis d'AstraZeneca s'han prioritzat per a la franja de 60 a 65 anys, els docents més joves que encara no havien rebut la punxada hauran d'esperar una mica més.


Topall fins a comprovar els efectes de la vacuna

El topall d'edat de la vacuna d'AstraZeneca es va elevar dilluns fins als 65 anys. El govern espanyol i les comunitats autònomes van acordar aquest nou llindar en el marc del Consell Interterritorial de Salut.

Catalunya és una de les autonomies que més han pressionat per aconseguir l'ampliació del topall i la Generalitat manté que continuarà pressionant perquè s'elimini el límit d'edat per a AstraZeneca.

El canvi a Espanya va coincidir amb l'anunci que l'assaig de fase III que AstraZeneca va dur a terme als Estats Units demostrava que la vacuna té una eficàcia del 80% en persones de més de 65 anys.

L'endemà de l'anunci, la companyia va reconèixer que les dades mèdiques divulgades sobre l'efectivitat de la vacuna eren obsoletes. Van explicar que es van obtenir fa més d'un mes i, per tant, no serveixen per avalar l'eficàcia de la vacuna.

La ministra Darias va afirmar que aquest estudi portava "bones notícies", però que volien esperar-se que la ponència de vacunes pogués analitzar-lo abans de fer cap altre canvi en el topall.

"També hem de veure quines vacunes combinem amb quins grups d'edat, perquè ara mateix tenim una limitació important en l'arribada de vacunes", va afegir, recordant que AstraZeneca havia incomplert el contracte i havia enviat menys dosis de les acordades.

Ni l'Organització Mundial de la Salut ni l'Agència Europea de Medicaments (EMA) no posen límit d'edat a la vacuna, però la Unió Europea va fixar-lo en 65 anys, al·legant falta de prou garanties mèdiques.

Espanya va ser més conservadora i va deixar-lo en 55 anys. Països com Itàlia, Alemanya o els Països Baixos ja van eliminar el límit d'edat. França va optar per fixar-lo a l'inrevés del que fins ara feia Espanya: només posa la vacuna d'AstraZeneca als més grans de 55 anys.

ARXIVAT A:
Covid-19 Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut