Tenir fills a càrrec és una font d'ansietat (Pexels)

Les persones joves tenen més ansietat pel coronavirus que les grans

Es reben una mitjana de 9.000 consultes diàries al web Gestió Emocional, sobretot per ansietat i depressió, i moltes relacionades amb la crisi econòmica
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Tenir una radiografia dels problemes mentals derivats del coronavirus és l'objectiu de l'estudi que fa un mes van començar els investigadors de l'Institut de Recerca de Can Ruti encapçalats per la doctora Cristina Vilaplana.

Ho fan a través d'enquestes distribuïdes per xarxes socials i missatgeria instantània, per saber els nivells de depressió, ansietat, estrès i síndrome posttraumàtica, que es mesuren amb preguntes estàndard que s'han utilitzat en altres epidèmies. L'objectiu era aconseguir 2.000 respostes i, de moment, en tenen 63.000.

Segons ha explicat Cristina Vilaplana a TV3, els resultats provisionals mostren que una quarta part dels enquestats han perdut la feina i que els joves tenen més ansietat que les persones grans, tot i que sovint s'ha posat el focus en aquest grup, perquè són els més fràgils davant la Covid-19.

"La gent més gran, de més de 60 anys, diuen que estan més espantats, però quan es mesura l'escala d'ansietat són els joves els que estan més ansiosos. Les persones grans han viscut més coses i tenen més resiliència, mentre que els joves tenen fills a càrrec, i sobretot els genera més ansietat pensar que ells tenen ansietat, i també viuen amb més precarietat laboral, que angoixa molt."

 

 

9.000 consultes diàries

En aquest temps d'estat d'alarma, també hi ha el web Gestió Emocional, que el Departament de Salut va posar en marxa el 13 d'abril per detectar problemes d'estrès o depressió entre la població catalana arran del confinament per la Covid-19.

Des de llavors, 228.000 persones s'hi han adreçat per avaluar el seu estat emocional, és a dir, una mitjana de 9.000 diàries.

 

 

No substitueix l'atenció personalitzada dels professionals de la salut, però ajuda a tenir els recursos i eines necessaris. Una de cada deu consultes ha requerit atenció psicològica immediata.

 

Hi ha molta gent preocupada per l'escenari econòmic, com ha explicat a Catalunya Ràdio Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron:

"Veiem un augment de les demandes en temes d'ansietat i depressió derviades del confinament i sobretot de tota la crisi econòmica. La gent està veient el que li ve al damunt."

 

En el cas dels més joves, la Direcció General de Joventut també ha recollit els recursos en línia específics, per ajudar-los amb els problemes emocionals que puguin tenir durant el confinament.

 

 

Les dades també mostren que a les trucades al SEM "han augmentat un 300% els casos d'ansietat durant aquest període de confinament", respecte als mateixos dies de l'any anterior.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut