Les pintures exteriors de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, revelades amb un màping
Les esglésies romàniques del Pirineu català del segle XII també estaven pintades per fora i ara fa 900 anys que es van consagrar
Com lluïen les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll quan es van construir a l'edat mitjana? Tenim la imatge d'aquestes esglésies de pedra, però ara sabem que, a més del gran tresor dels frescos que guardaven a l'interior, també estaven pintades per fora.
Per entendre millor com eren aquestes esglésies quan les van construir, els dies 9 i 10 de desembre es farà un màping exterior, en la commemoració dels 900 anys de la consagració.
Les pintures interiors es van salvar de ser venudes als Estats Units ara fa un segle. L'arquitecte Puig i Cadafalch i l'escriptor, historiador, pintor i crític d'art Joaquim Folch i Torres van aturar l'operació i en van donar a conèixer el valor. Un valor que anava més enllà de l'històric i de la bellesa artística, com destaca Pere Rovira, cap de pintura del centre de restauració de Béns Mobles de Catalunya:
"En el món que vivien el 1123, al segle XII, en un poble de muntanya evidentment no hi havia el que tenim ara: ni publicitat, ni quadres, ni tapissos, ni informació, ni res decoratiu fora de l'interior de l'església."
Les pintures originals de la nau es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i a Taüll en queden les ombres, les capes profundes dels frescos. Per aquesta celebració, restauradors i historiadors del Patrimoni treballen per deixar en les millors condicions tant les pintures interiors com les restes que són testimoni de les exteriors.
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica