Les dissenyadores es reivindiquen: mig miler de peces clau creades per dones des de 1900

L'exposició "Som aquí!" reivindica el paper de les dones en el món del disseny des de principis del 1900 fins a l'actualitat
Anna F. Raichs Actualitzat
TEMA:
Museus

"Som aquí! Les dones en el disseny. 1900 - Avui" és una exposició del Disseny Hub Barcelona en col·laboració amb el Vitra Design Museum, que reivindica el paper clau que han tingut les dones en el món del disseny des de principis del segle XX. 


Les pioneres del disseny al segle XX

L'inici del segle XX va arribar marcat per la primera revolució feminista, el sufragi universal i l'entrada de moltes dones a la universitat.

Les peces procedents del Vitra Design Museus reconeixen el paper de dones europees o nord-americanes que van començar a fer-se un nom en un sector molt marcat per homes.

En aquest sentit, a l'exposició hi ha obres de Lilly Reich, Charlotte Perriand, Eileen Gray, Aino Aalto, Ray Eames o Flora Steiger-Crawford

Muntatge d'un salt, 1930 (Loheland-Archiv, Künzell)
Article de premsa sobre una protesta sufragista a la Cambra dels Comuns, 1926(The British Library Board)
Charlotte Perriand, Biblioteca de Tunísia, 1952(Jürgen Hans)

El progrés tècnic a partir de la meitat del segle XX va obrir les portes a dissenyadores que van pensar en vivendes còmodes, equipades i amb dissenys pràctics.

Ray Eames treballant a una maqueta, 1950, imatge de projecció(Eames Office LLC)

L'exposició destaca figures com les de Brownie Wise. No va dissenyar els recipients Tupperware, però sí que va inventar la comercialització en reunions a cases. També s'hi pot veure la vaixella Homemaker, dissenyada per Enid Seeney, èxit de vendes als anys 50. 

Aino Aalto, Bölgeblick glas series, 1932(Andreas Sütterlin)
Anunci de la butaca Karelia, de Liisi Beckmann, 1969(Zanotta SpA – Itàlia)

 

Així mateix, dones com Gunta Stölzk es van convertir en la primera dissenyadora a dirigir un taller de la Bauhaus.


"Nosaltres també hi érem!"

El Museu del Disseny ha fet un treball de recerca de la contribució de les dissenyadores de Catalunya, a partir dels anys seixanta. Són dones que van trencar els patrons de la dictadura franquista, obrint-se a la modernitat que s'entreveia fora de les nostres fronteres. 

En aquest sentit, l'exposició recull 69 peces de dissenyadores que han seguit trajectòries molt diferents. Hi podem trobar la butaca  "Sabosababosa" de l'equip d'Humet i Matutes de 1971. El cartell del centenari de Pompeu Fabra de la dissenyadora gràfica Toni Miserachs, de 1969.  La cadira "Nit"; de la valenciana Lola Castelló, etc.

Lourdes Humet Cienfuegos-Jovellanos i Mayte Matutes. Butaca Sabossababosa, 1971(Estudio Rafael Vargas)
Cadira Nit, 1986, de Lola Castelló(Estudio Rafael Vargas)
Cartell Fabra 1868/1968 de Toni Miserachs(Xavi Padrós)

Així mateix, avui dia les dissenyadores fan un pas més per universalitzar i donar resposta a necessitats de les dones amb temes que, sovint, s'havien ocultat, silenciat i banalitzat: la maternitat, la menstruació, el càncer o la violència de gènere, entre d'altres. 

Els cartells GUAAAAAPA!, de 2009 de Germinal Comunicación(DHub)
Pegat Anna Bonny 2016. Noelia Morales Gil (Marçal Vaquer)
Calces absorbents 2021(Cocoro (Eva Polío, Cristina Torres, Laida Memba, C)
ARXIVAT A:
Museus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut