Les piscines de càmpings i hotels podran acordar ser refugis climàtics (ACN/Aleix Freixas i Xavier Pi)

Les piscines privades podran omplir-se si són refugis climàtics oberts a tothom

El decret que s'ha d'aprovar dimarts també estableix llindars de consum d'aigua per part dels clients dels establiments turístics durant la sequera

RedaccióActualitzat

El govern té previst permetre omplir piscines privades, aquest estiu, si accedeixen a obrir al públic i funcionar com a refugi climàtic, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar 3Cat de fonts del govern.

Així ho establirà el decret llei que el Consell Executiu ha d'aprovar aquest dimarts, 16 d'abril, sobre el Pla Especial de Sequera (PES).

Les piscines privades, d'aquesta manera, es podran reomplir, malgrat la vigència del PES, si arriben a un "acord amb l'Ajuntament per ser d'ús públic obert a la ciutadania en els termes que els municipis pactin amb els privats", segons la nota informativa avançada pel govern.

A tall d'exemple, el decret parla de piscines particulars, comunitàries i d'establiments turístics com hotels i càmpings.

Alhora, remarca que "si una piscina privada no està censada com a refugi climàtic, no es podrà omplir ni reomplir".

Pel que fa a les que sí que poden omplir-se o reomplir-se, estableix que només podran fer-ho "en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua, sempre que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals que compensin l'aigua que s'utilitzi".

Unes mesures que, tanmateix, no queden especificades.

L'objectiu del decret, diu la nota, és donar als municipis "un marc clar" per "protegir la ciutadania que està compromesa amb l'estalvi [d'aigua]" i, alhora, "eines efectives per limitar els excessos dels usuaris que posen en risc l'abastament [d'aigua]".

Límits al consum d'aigua dels turistes

Més enllà de les piscines, el decret establirà per primera vegada el llindar concret de consum d'aigua per part dels clients d'establiments turístics en funció de cadascuna de les quatre situacions previstes pel PES, equivalent als consums previstos per al conjunt de la ciutadania.

Així, en situació d'excepcionalitat el consum màxim és de 115 litres per persona, que baixen a 100 litres en situació d'emergència I, a 90 litres en emergència II i queda en un consum màxim de 80 litres per persona i dia si es decreta una situació d'emergència III.

A més, deixa clar que als municipis on durant tres mesos consecutius se superin les dotacions màximes establertes pel PES, "les limitacions de consum (...) tindran caràcter obligatori per als establiments d'allotjament turístic".

La nota informativa afegeix que s'ha estat treballant en el decret des de principis d'any amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, i que conté propostes que no es van poder tramitar en no aprovar-se els pressupostos.

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut