Imatge d'arxiu del pantà de Canelles a mitjans de juny d'aquest any (ACN/Alba Mor)

Les pluges fan créixer les reserves de la majoria dels pantans: consulta el mapa

Els pantans de Foix i Oliana superen el 90% de la seva capacitat gràcies a les precipitacions dels últims tres dies

RedaccióActualitzat

L'episodi de pluges que va començar divendres a la tarda i que ha continuat durant tot el cap de setmana ha tingut un efecte positiu en les reserves d'alguns pantans d'arreu del territori.

A escala general, els embassaments de les conques internes es troben al 28,15%, mentre que fa un any estaven al 19,60% de la seva capacitat, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

I, en concret, s'ha vist un augment tant en els pantans més grans, com el de Canelles i el de Rialb --que sumen uns dos punts percentuals--, com en els de menys capacitat.

El pantà de Foix, a l'Alt Penedès, ha tingut una pujada enorme: del 69% a primera hora del dijous --abans de l'episodi de pluges-- al 91,4% actual. El d'Oliana, a l'Alt Urgell, també ha superat el 90% de la capacitat, i suma 11 punts respecte al dijous.

De totes maneres, tal com es pot observar en el mapa a continuació, hi ha embassaments que no han tingut variacions i d'altres, com el de Terradets o Cavallers, que acumulen menys aigua:
 

 

Les pluges acumulades freguen els 100 mm

El pas de la dana ha deixat xàfecs i tempestes intenses, tot i que desiguals. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la quantitat acumulada entre divendres i dissabte al vespre ha fregat els 100 mil·límetres a diverses localitats:


De cara a la setmana que ve, es preveu que continuï l'episodi de pluja amb acumulacions que poden superar els 200 mm a l'extrem sud del país, previsiblement a la zona dels Ports.

El Meteocat ha activat els avisos tant per les precipitacions abundants com per onatge a la Costa Daurada, associat a l'augment de vents des de l'est.

El Priorat i el Baix Camp, l'altra cara de la moneda

Els de Riudecanyes i Siurana són dels pocs embassaments catalans que no s'han beneficiat de les pluges dels últims mesos.

A diferència de la Baells, al Berguedà, o Sau, a Osona, que han vist créixer les seves reserves respecte a l'any passat, els pantans tarragonins estan pràcticament buits. Els de Siurana (Priorat) i Riudecanyes (Baix Camp), per exemple, no arriben a l'1 ni al 2%, respectivament.

Vista aèria del pantà de Riudecanyes, on s'evidencia la sequera (ACN/Jordi Borràs)

Al Priorat, l'embassament de Guiamets també segueix en escassetat hidrològica: segueix a l'1,3% de la seva capacitat.

 

ARXIVAT A:
SequeraMeteorologia
Anar al contingut