Les poques mutacions del SARS-CoV-2 afavoreixen l'obtenció d'una vacuna
Quan se n'obtingui una proporcionarà immunitat durant anys
El virus SARS-CoV-2 experimenta poques mutacions i això afavoreix la recerca d'una vacuna que proporcioni immunitat durant uns anys.
Així ho han manifestat alguns investigadors, com Trevor Bedford, investigador en biologia evolutiva en el Centre de Recerca del Càncer Fred Hutchinson de Seattle.
En un fil publicat dimecres a Twitter, Bedford prediu que quan s'aconsegueixi una vacuna contra el SARS-CoV-2, aquesta proporcionarà immunitat durant anys més que durant mesos.
A thread on #SARSCoV2 mutations and what they might mean for the #COVID19 vaccination and immunity, in which I predict it will take the virus a few years to mutate enough to significantly hinder a vaccine. 1/12
Trevor Bedford (@trvrb) March 25, 2020
Té la mateixa opinió Peter Thielen, de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore. Thielen ha seqüenciat molts virus per intentar, a través de les mutacions, resseguir les rutes que han dut a la seva expansió.
Thielen afirma que que només hi entre 4 i 10 diferències genètiques entre el virus que va sorgir a Wuhan i les soques que circulen pels Estats Units. I que després de passar per tanta gent, això és un índex de mutació molt baix.
Concretament, es calcula que el SARS-CoV-2 acumula unes dues mutacions cada mes. I la majoria són petits canvis que pràcticament no alteren el seu comportament.
Diferències amb la grip
En comparació, el virus de la grip estacional experimenta moltes més mutacions el doble o el triple. Això li permet més variabilitat i obliga a redissenyar la vacuna cada any.
Una de les raons que el SARS-CoV-2 tingui poques mutacions pot ser que no hi hagi encara tractaments que li provoquin pressió. Quan s'ataca un virus o un bacteri, es poden produir mutacions en alguns individus i això els fa resistents al tractament.
Com que els fàrmacs acaben amb els individus vulnerables, els resistents perviuen i resten amb poca competència. Això fa que puguin proliferar. Apareixen així soques resistents.
És possible que en el futur això es produeixi, però la velocitat dels virus per adaptar-se pren el seu temps. Per això, aquests experts creuen que quan s'aconsegueixi una vacuna, d'aquí un any o un any i mig, no caldrà actualitza-la cada temporada suposant que el virus segueixi sent una amenaça. Amb una administració n'hi hauria prou per a uns quants anys.
Vacunes força avançades
La recerca d'una vacuna s'ha accelerat degut a l'expansió de la pandèmia i hi ha diverses estratègies per obtenir-la.
Actualment, més de 30 empreses i grups de recerca investiguen per obtenir-la. Probablement la més avançada sigui la de Moderna Therapeutics, una empresa de biotecnologia de Cambridge (Massachusetts). Creada amb una tècnica innovadora, està previst que a primers d'abril ja comencin les primeres proves en humans.
L'Acadèmia Xinesa de Ciències Mèdiques Militars també ha reclutat persones per iniciar assaigs amb la seva vacuna, segons fonts oficials.
La rapidesa en la recerca s'està produint gràcies a la seqüenciació del genoma del virus i en els coneixements acumulats sobre altres coronavirus. A part de fer front al SARS-CoV-2, els investigadors creuen que tots aquests treballs ens deixaran més preparats per si en el futur, com sembla probable, apareix un altre coronavirus al qual fer front.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Recerca científicaVacunesSalut