Les primeres xifres refreden l'optimisme de les previsions turístiques de la Copa Amèrica

Les dades de l'INE del setembre de visitants i pernoctacions hoteleres a la ciutat de Barcelona baixen respecte a l'any passat
Francesc Serra Actualitzat
TEMA:
Copa Amèrica

Amb el punt final de la Copa Amèrica, la mirada sobre l'esdeveniment abandona el terreny de les previsions i passa als números reals. I les primeres xifres oficials que s'han conegut refreden les expectatives sobre l'efecte d'"arrossegament" que hagi pogut tenir la competició a l'hora de captar visitants. 

Són les dades de l'Institut Nacional d'Estadística sobre pernoctacions hoteleres a la ciutat de Barcelona durant el setembre, que no avalen l'optimisme de les primeres previsions. De fet, comparat amb l'any passat, les xifres són pitjors. Falten encara, això sí, els números corresponents a l'octubre, el moment àlgid de la competició.


Menys pernoctacions i visitants

A la ciutat de Barcelona, durant el setembre s'han registrat als hotels uns 711.000 clients, gairebé un 3% menys que el setembre del 2023. D'aquests, la gran majoria, uns 600.000 són estrangers, 20.000 menys que l'any passat.

L'INE també ofereix les dades de pernoctacions, que apunten també a una caiguda en comparació amb el setembre del 2023; en concret, del 3,9%. També és cert que aquesta estadística no recull dades d'altres allotjaments --com els pisos turístics-- i tampoc l'arribada total de turistes estrangers, dos indicadors que es coneixeran la setmana que ve. 

Però l'escenari que dibuixa va en la línia del que han apuntat les últimes setmanes des dels sectors hoteler, turístic i del comerç.

Segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, l'ocupació al setembre ha estat bona, tot i ser un 3% inferior a l'any passat, i han compensat la caiguda de visitants amb preus més elevats. Allotjar-se en un hotel de Barcelona és, avui, 38 euros més car que fa un any. Aquest setembre, a més de la Copa Amèrica, la ciutat ha acollit congressos professionals, en especial mèdics.


L'organització, més optimista

En paral·lel, l'organització de Copa Amèrica ha difós xifres molt més optimistes, a l'espera de l'auditoria oficial de l'Ajuntament. En el seu comunicat de balanç i, a la pràctica, de comiat, l'organització de la 37a Copa Amèrica afirma que la competició ha atret 2,56 milions de visitants entre el 22 d'agost i el 19 d'octubre.

 

Segons el seu text, aquesta xifra correspon a un recompte diari als diferents espais de la competició, com ara la Race Village, les fanzones, les bases dels equips, espais de patrocinadors i també 243 "superiots". 

Són números que encaixarien amb les previsions de l'informe que la Fundació Barcelona Capital Nàutica (que reuneix les institucions impulsores de l'esdeveniment) va encarregar al Centre d'Estudis Sports Lab, de la Universitat Pompeu Fabra, que apuntava una xifra de visites similars.

L'informe, elaborat amb les previsions de l'organització i prenent també com a referència el balanç de la competició a València, preveia 2,5 milions de visites, amb un càlcul de 780.000 visitants estrangers, i 500.000 d'altres punts de l'Estat.

Ara, l'informe de balanç, que elaborarà un equip de la Universitat de Barcelona, haurà de concretar fins a quin punt aquestes previsions s'han complert, tot i que els primers números de l'INE rebaixen expectatives.

ARXIVAT A:
Turisme Copa Amèrica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut