Les propostes de la Llei d'Universitats: de més participació de l'alumnat a microcursos
Joan Subirats presenta la seva proposta després de les crítiques que va rebre el seu antecessor, Manuel Castells
Nou pas cap a la reforma de la Llei d'Universitats. El nou ministre, Joan Subirats, ha presentat l'esborrany per canviar una normativa llargament criticada per la comunitat universitària, que també ha alçat la veu davant dels últims intents de modificar-la.
Un dels objectius de la nova llei d'universitats és recuperar el finançament que s'ha perdut en els últims anys, i estableix que s'ha de destinar un 1% del PIB a l'educació superior. Actualment és d'un 0,7.
També es marca com a objectiu prioritari reduir la precarietat laboral. Així, el màxim de contractes temporals passaria del 40 al 20%. També es vol reduir el procés d'estabilització del professorat, i que des que es comença la tesi fins a poder accedir a una plaça permanent no passin més de 10 anys.
La LOSU també vol promoure la formació al llarg de la vida, a través de microcursos. Ho ha explicat el ministre d'Universitats, Joan Subirats:
"Incorporem les microcredencials, programes de curta durada que permeten flexibilitzar i actualitzar continguts sense haver de passar pels tràmits o pels temps que duren les estructures tradicionals".
Pel que fa al paper dels estudiants, la nova llei els reconeix -per primer cop- el dret a vaga, i també tindran veu en els processos d'avaluació de la docència, així com en l'elaboració dels plans d'estudis.
També hi ha canvis en l'elecció del rector. El mandat pasarà de 4 a 6 anys i els candidats hauran de ser professors permanents funcionaris. L'actual esborrany, però, deixa en mans del claustre de cada Universitat decidir quins mèrits es podran exigir.
Subirats ha apuntat aquest dilluns els reptes que, a parer seu, tenen per davant les universitats espanyoles, com ara aconseguir que les universitats siguin per a totes les edats, mantenir la seva capacitat de servei públic en un moment de canvi d'època, i ser capaces d'adaptar-se als temps que corren i dirigir-se a tota la societat i no només a un sector concret.
"Per enfrontar aquesta quantitat de reptes, la universitat ha de ser conscient que ha de canviar força coses".
La proposta del ministre Subirats arriba 4 mesos després d'accedir al càrrec. El seu antecessor, Manuel Castells, va plegar enmig del rebuig frontal de la comunitat universitària a la seva proposta de llei. Està previst que el nou text arribi al Congrés dels Diputats abans de l'estiu.
- ARXIVAT A:
- Universitat