El sector del vi comença a presentar un cert estancament a Europa (iStock)

Les propostes de la UE per impulsar el sector del vi: sense alcohol, ajudes i enoturisme

La Comissió Europea presenta un pla per al sector davant l'amenaça dels aranzels, els canvis d'hàbits de consum i el canvi climàtic
Redacció Actualitzat
TEMA:
Unió Europea

Les noves generacions europees beuen menys vi, i això està afectant algunes zones vinícoles, especialment les més grans i tradicionalment productores de vins negres. Fins ara, s'anava compensant amb les exportacions a tercers països, però això també ha començat a anar de baixa.

Ara, la Comissió Europea ha decidit actuar. Primer, per evitar l'excés de producció i d'oferta de vi i, més enllà, per potenciar els vins sense alcohol o amb poc contingut alcohòlic, un mercat encara molt petit, però que creix molt ràpidament entre els joves.


Impuls als vins sense alcohol

Aquest divendres, Brussel·les ha proposat una sèrie de mesures en aquesta línia. Vol que s'autoritzi que el vi desalcoholitzat, amb menys de 0,5 graus alcohòlics, pugui portar a l'etiqueta 0% d'alcohol, i el que estigui entre 0,5 i 9 graus es podrà etiquetar com a "baix en alcohol" o "alcohol light".

Però la Comissió vol anar més enllà i proposa també autoritzar que els vins escumosos, com el cava o el xampany, es puguin fer amb vi desalcoholitzat

Actualment, ja hi ha marques amb begudes d'aquest tipus al mercat, però no podien etiquetar-les sota el paraigua d'una denominació d'origen. Caldrà veure com això pot canviar. No seran, però, els únics. Fins ara, els vins aromatitzats, com el vermut, no podien ser sense alcohol, i ara estaran autoritzats a ser-ho. Tota una sacsejada per a un sector tan tradicional com el del vi.
 

Evitar la sobreproducció

D'acord amb la regulació que impulsa el comissari d'Agricultura, Christophe Hansen, l'objectiu és "mantenir la vitalitat de moltes àrees rurals" que depenen d'aquesta indústria, i "preservar la rellevància del sector del vi a la Unió Europea". 

Les seves propostes s'articulen en diversos eixos. D'entrada, es vol que els estats membres adoptin mesures per evitar la sobreproducció, contribuir a estabilitzar el mercat i ajudar els productors que tinguin problemes econòmics per aquesta causa. 

Els productors també tindran més marge per decidir quan i com replanten. I hi haurà fons europeus per ajudar a afrontar els costos d'adaptar la producció als efectes del canvi climàtic. 

Ajudes a l'enoturisme i reptes

Un altre àmbit que es vol potenciar és el de l'enoturisme, amb més suport perquè les denominacions d'origen puguin desenvolupar-lo. A més, la Unió Europea posarà diners per fer campanyes de promoció arreu del món. 

Tot plegat per salvaguardar un sector que, segons càlculs de la Comissió Europea, representa el 60% de la producció mundial de vi, i que després d'anys de promoció i defensa de les denominacions d'origen, ara s'enfronta al repte del canvi climàtic, canvis en els hàbits de consum i els aranzels

La producció de vi a la UE es concentra a Itàlia, França i Espanya, però les tendències de consum estan canviant. Entre el 2020 i el 2023 a França i a Itàlia va caure entre un 5% i un 10%, mentre que a Espanya va augmentar un 4%, segons dades de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi que recull l'agència ACN. 

Davant d'aquests canvis, el sector s'ha focalitzat en les exportacions, però la guerra comercial que ha posat en marxa el president dels Estats Units, Donald Trump, ho posa més difícil

Abans d'adoptar-se, la proposta de legislació de la Comissió Europea s'ha de discutir al Parlament Europeu i també amb els estats membres. 

ARXIVAT A:
Unió Europea Turisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut