El Parlament, en la votació de la proposta de resolució sobre buscar una amnistia si la sentència del procés és condemnatòria
El Parlament, en la votació de la proposta de resolució sobre buscar una amnistia si la sentència del procés és condemnatòria
Barcelona

El Parlament aprova demanar l'amnistia dels presos i la retirada de la Guàrdia Civil

En el debat de política general, també tira endavant la proposta de la CUP que avala la desobediència civil i institucional "com a instruments de defensa de drets civils"

RedaccióActualitzat

Front unitari davant una sentència condemnatòria del judici del procés i buscar l'amnistia dels presos. Aquest és l'eix d'una de les propostes de resolució aprovades en el debat de política general al Parlament, el segon amb Quim Torra com a president.

La proposta, que defensa una "resposta de consens" a la sentènci, remarca també que el Parlament es compromet a treballar "per trobar solucions per aconseguir la llibertat" dels presos "a través de l'aplicació d'una amnistia". La proposta s'ha aprovat per 68 vots a favor, 57 en contra i 8 abstencions, les dels comuns. 

La resolució insta el Parlament a "liderar una resposta institucional a la sentència basada en el respecte, la garantia i defensa dels drets fonamentals cívics i polítics, les llibertats i l'exercici del dret a l'autodeterminació". 

El text mostra el suport a l'"exercici del dret de manifestació, llibertat d'expressió, mobilització i protesta, sempre per les vies pacífiques, cíviques i democràtiques". 


Petició perquè la Guàrdia Civil se'n vagi

En aquesta segona i última sessió del debat de política general també s'ha votat una proposta conjunta d'ERC i JxCat que reclama que la Guàrdia Civil marxi de Catalunya perquè consideren que actua com "una policia de caràcter polític que està centrada a perseguir determinats col·lectius polítics i socials".

El text que ha tirat endavant també reclama la "dimissió immediata" de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per ser "manifestament incapaç de garantir els drets fonamentals de la ciutadania".

I denuncia també l'ús "especulatiu i arbitrari dels tipus penals associats al terrorisme per reprimir l'activisme social i polític", així com que el judici del procés ha estat "arbitrari i esbiaixat" i s'han vist "repetidament abusats i violentats" els drets fonamentals. 

La resolució ha comptat amb els vots favorables de JxCat, ERC i la CUP, els contraris de Cs, el PSC i el PP, i l'abstenció dels comuns. 

Amb els mateixos suports ha tirat endavant una proposta de JxCat i ERC per reprovar la portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, per intentar construir "un fals relat de violència del moviment independentista" i "manipular" les paraules del president Torra.  
 

Aval a la desobediència 

També ha prosperat una proposta de la CUP que afirma la "legimitat de la desobediència civil i institucional com a instruments de defensa d'aquells drets civils, polítics i socials que puguin ser lesionats". 

La resolució ha comptat amb 67 vots a favor, 29 en contra (PSC, PP i comuns) i cap abstenció. Els 35 diputats de Ciutadans han rebutjat votar. 

El text insta també a negociar un "acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics". 

 

Forta picabaralla per l'ordre de presó per als detinguts

Enmig de les votacions, la CUP ha demanat la paraula per demanar la interrupció del ple, tenint en compte que s'acabava de saber que el jutge havia enviat a la presó els 7 detinguts dilluns per terrorisme.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha advertit que no es podien interrompre les votacions i, a continuació, els quatre diputats de la CUP han abandonat l'hemicicle.  

La tensió encara ha anat a més i, després d'una forta picabaralla, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha acabat expulsat, perquè Torrent l'havia cridat a l'ordre tres vegades.
 

A favor de la prohibició dels correbous

Una altra de les propostes aprovades demana que es prohibeixin els correbous. En concret, reclama canvis normatius perquè "les diferents modalitats de correbous es deixin de celebrar a Catalunya".

Ha tingut 50 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. Els grups de JxCat i ERC han donat llibertat de vot als diputats, mentre que la CUP ja havia abandonat el ple. 
 

Propostes rebutjades 

Entre les propostes de resolució rebutjades, les que plantejaven el PSC-Units i el PPC perquè es convoquin eleccions anticipades "immediatament"  o una de Ciutadans que volia declarar que és el "deure de tots els demòcrates" acatar la sentència del judici del procés. 


Els arguments previs

En el debat previ a la votació de les resolucions, molt més plàcid que les votacions, cada grup ha reiterat els arguments del dia anterior. 

Ciutadans ha qualificat de "vergonyosa" la proposta que la Guàrdia Civil es retiri de Catalunya. El diputat Dimas Gragera ha afirmat que "recorda els anys de plom". També ha dit que el govern farà "el ridícul" per haver defensat els detinguts dilluns. "Surten informacions que aquestes persones sí que haurien estat manipulant explosius", ha argumentat. 
 

 

Des del PSC-Units han defensat que calen propostes perquè Catalunya "torni a ser una societat cohesionada". Segons diuen, això passa pel "respecte a la llei i el diàleg entre catalans", ha afirmat la diputada Eva Granados. "No hi ha cap altra solució. Arribem a acords entre nosaltres i després votem", ha afegit. 

 

Per a Catalunya en comú-Podem, és clau que el govern de Torra "governi" i tiri endavant uns pressupostos per poder fer front a qüestions com la pobresa o l'emergència climàtica. La diputada Susanna Segovia ha reclamat també més aliances per abordar la situació dels presos independentistes. "No hi haurà amnistia sense aliances amb altres forces de l'Estat. No posem tothom al mateix cistell, no tothom és igual a la resta de l'Estat", ha destacat. 

 

La CUP ha considerat que l'Estat ha començat a "fer pública la sentència" del judici del procés amb les detencions de dilluns i es dedica a "construir relats falsos sobre Catalunya amenaçant-nos penalment si ens atrevim a parlar". La diputada Natàlia Sànchez ha reclamat un "gran acord per l'autodeterminació". 

 

El diputat del PP Santi Rodríguez ha proclamat el suport "a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos". També ha plantejat a Ciutadans llistes conjuntes per concórrer al Senat a les pròximes eleccions "perquè així si tenim majoria i hem d'aplicar el 155, no ens tremolarà la mà". 



La diputada d'ERC Anna Caula ha replicat els intents de vincular violència i independentisme i ha criticat que alguns forces parlin de "comandos". "La reivindicació independentista sempre ha estat pacífica i no violenta", ha afirmat. "No tenen raó i no permetrem el sinònim independentisme igual a terrorisme", ha advertit. Caula creu que Ciutadans ha demostrat "no tenir límits de la decència". "Són com la reina de cors d''Alícia al país de les meravelles', que tot acaba amb un 'que les corten las cabezas'". 


En nom de JxCat, la diputada Gemma Geis ha demanat la reprovació de la portaveu de Cs, Lorena Roldán, la dimissió de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. i la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya. Geis ha defensat el pacifisme del moviment independentista i ha afirmat que, si la sentència del Suprem és condemnatòria, hi haurà una "resposta unitària" que "serà fruit d'un acord polític que obri un procés de solució del conflicte". 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Debat política general
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut