Les propostes de Sánchez per a Catalunya: autonomisme, control i res de referèndum
Pedro Sánchez, president del govern espanyol, en funcions

Les propostes de Sánchez per a Catalunya: res de referèndum, control i autonomisme

El president vol abordar la "crisi de convivència" amb diàleg "sempre dins de la Constitució" per revisar competències i finançament

Actualitzat

Pedro Sánchez, que presenta aquest dimarts les 300 mesures programàtiques amb les quals pretén convèncer altres forces polítiques que votin la seva investidura, fa propostes específiques per abordar el que considera "crisi de convivència" a Catalunya. Sánchez reitera que no pot hi haver cap referèndum d'autodeterminació perquè "trenca la societat". En general, el document planteja canvis en la reforma laboral i les pensions, entre d'altres.

 

En el marc de la Constitució i l'Estatut

El president espanyol en funcions pren com a base per a la convivència la Constitució i l'Estatut i aposta per enfortir l'Estat de les Autonomies, un nou sistema de finançament, la clarificació de les competències.

Impulsa el diàleg "sempre dintre de la Constitució" i a través dels instruments que preveu l'Estat com la Conferència de Presidents, les Conferencies Sectorials, i els convenis de col·laboració. I també preveu una "transformació del Senat".

En aquest model no hi té cabuda un referèndum d'autodeterminació que el TC ha considerat contrari a la Constitució i que, des d'una perspectiva política, provoca el trencament de la societat."

"Abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, sempre dintre de la Constitució."

Entre les propostes, Sánchez exigeix "lleialtat institucional" en "un model d'Estat integrador" i de col·laboració mútua. Les eines: clarificar les competències autonòmiques i establir els principis de cara a un nou sistema de finançament.

"Impulsarem la clarificació del repartiment competencial i promourem la participació de les comunitats autònomes en les actuacions i decisions de l'Estat i de l'Estat en les actuacions autonòmiques, quan afecti l'interès general, així com l'intercanvi d'informació per afavorir una autèntica integració"

"Desenvoluparem la previsió de les regles i principis que han de regir en el sistema de finançament de les comunitats autònomes i el procediment per establir-les amb la participació dels territoris, amb l'objectiu final d'aprovar un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes."

Amb aquestes propostes Sánchez vol establir el tauler i les regles del joc autonòmic i, concretament, el català.

 

Llegeix el text íntegre de les més de 300 propostes de Pedro Sánchez: "Proposta oberta per a un programa comú progressista"

Propostes de Pedro Sánchez by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Pedro SánchezProcés català
Anar al contingut