Les protectores d'animals, al límit per l'abandonament de mascotes: "No som un magatzem"

L'estiu és una època en què s'abandonen molts animals de companyia i hi ha pocs controls per lluitar contra les infraccions de la llei de protecció dels animals
Leticia Marcos Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

Cinc cadellets reben amb alegria la treballadora de la protectora APAN, on fa dues setmanes que hi viuen. Ella porta una llauna amb menjar, i no paren de saltar-li a sobre. Fa dues setmanes que això és casa seva, des que els van abandonar al costat d'un contenidor.

La protectora està a Òdena, però, en canvi, no té animals d'aquest municipi mentre que té convenis amb altres ajuntaments com Abrera, Súria o Castellbell i el Vilar. Ara, a la protectora tenen una vuitantena d'animals: vint gats i seixanta gossos. Asseguren que en tindrien més, però que no tenen espai.

Patricia Paz, presidenta de la Fundació APAN, explica que quan s'acosten les vacances passa de tenir unes quatre trucades al dia a tenir-ne sis de persones que truquen per desfer-se de l'animal:

"La gent ens truca dient que es canvia de feina, de pis, que estan malalts. Algunes trucades són reals, i els ajudem, però la majoria són excuses per abandonar-los. En aquests casos, fa anys els haurien deixat al carrer. Ara, com estan xipats, els identificarien i els multarien. No som un magatzem, no estem aquí per cobrir la seva irresponsabilitat".

L'any passat es van abandonar gairebé 290.000 animals a tot Espanya. D'aquests, 170.000 eren gossos, segons l'estudi que fa anualment la Fundació Affinity. La directora de la fundació, Isabel Buil, considera que la xifra d'abandonaments és "enorme":

"Arriben gossos cada mes de l'any. Pensem que l'abandonament afecta el 3% dels animals. La xifra és enorme, perquè cada any es repeteix, però la majoria de la gent no abandona".

L'estiu és una època en què s'abandonen molts animals de companyia


Els gats també s'abandonen i, tot i ser més vulnerables que els gossos, els fèlids són els animals amb menys xips d'identificació. L'any passat es van deixar més de 118.000 gats al carrer, que segons la fundació, molts no portaven xip. A diferència, es calcula que el 90% dels gossos tenen un xip identificable, segons dades de la Fundació Affinity.

Amb data 31 de desembre de 2022, a Catalunya hi havia més d'un milió i mig d'animals amb xip: 1.286.309 gossos i 273.531 gats, segons les dades del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.

El motiu principal d'aquest abandonament són les cadellades no desitjades. A la consulta de la clínica veterinària Vetpoint, a l'Hospitalet de Llobregat, aquest matí posen el xip a dos gossets que van abandonar amb deu germans més. Se'ls han repartit entre quatre protectores, i l'objectiu és que se'ls pugui adoptar, com apunta Elena García:

"Això són cadellades que neixen a casa, No s'haurien de tenir cadellades, i menys particulars, està prohibit. Són persones que no tenen els gossos esterilitzats i sense control, i molts acaben abandonats".

Dos cadells són atesos en una clínica veterinària

Els municipis no tenen prou recursos per controlar que es compleixi la llei

Aquesta veterinària assegura que ningú controla ni supervisa la cria il·legal de gossos que es fa pels portals. La llei catalana de protecció dels animals, del 2003, prohibeix la cria il·legal i l'abandonament dels animals de companyia i també obliga els propietaris a identificar-los i tenir-los censats. L'incompliment comporta sancions. El problema és que aquests controls els han de fer els ajuntaments, i en general no ho fan perquè els hi falten mitjans, com alerta el president del Col·legi de Veterinaris de Catalunya, Ricard Parés Casanova:

"Catalunya va ser pionera a fer una llei de protecció dels animals, però va quedar coixa. Amb quins recursos es compliria tot el que diu la llei? Els ajuntaments moltes vegades ens fan aquesta queixa. Ells tenen una responsabilitat en aquesta problemàtica, però ens diuen sovint, com ho hem de fer? I amb quins recursos?"

Tot i que el govern ha decidit millorar la Llei de protecció i benestar dels animals, que entra en vigor el setembre, el Col·legi de Veterinaris afirma que Espanya continua sent un país amb molts abandonaments, i caldria acostar-nos a altres països com Holanda, un referent europeu que gairebé està a zero.

Però per arribar fins aquí s'han fet moltes campanyes per esterilitzar, perseguir la cria il·legal, controlar que els animals estiguin ben identificats i promoure l'adopció posant taxes a les persones que volien comprar un gos de raça.

A Catalunya, les protectores es queixen que estem a anys llum d'aquest model. Ara, la llei catalana obliga els municipis a tenir protectores per recollir els gossos, gats i la resta d'animals que s'abandonen. Ara per ara, les protectores estan saturades i suposen una despesa pels ajuntaments, i des de les protectores creuen que una part es podria evitar incrementant els controls preventius, com apunta Patricia Paz, de la Fundació APAN:

"Seria més econòmic per tots els ciutadans i molt més ètic que els ajuntaments fessin una petita inversió en campanyes de control, per veure que els gossos tenen el microxip posat o la cria il·legal. D'aquesta manera aquesta funció del xip seria més real".

De fet, s'abandonen molt més els gossos sense xip, i només un de cada quatre dels que arriben a la protectora en porten. I sense xip, és gairebé impossible localitzar els propietaris per retornar un gos perdut, o multar-los per haver-lo abandonat. Dels que arriben aquí, gairebé la meitat aconsegueixen que els adoptin. Una segona oportunitat.

Les protectores d'animals catalanes estan saturades i suposen una despesa per als ajuntaments
ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut